Dr Ivo Banac: Sumnjam da će Vučić potpisati sporazum sa Kosovom

Dr Ivo Banac o političkim dešavanjima u EU i na Zapadnom Balkanu
Izvor: portalanalitika.m

Hrvatski istoričar, pisac, profesor emeritus na američkom univerzitetu Jejl (Yale) Ivo Banac govorio je u intervjuu za podgoričku Pobjedu o političkoj situaciji u EU i odnosima na Balkanu.

Prenosimo deo intervjua koji se odnosi na Srbiju.

POBJEDA: Kako tumačite nedavnu posjetu predsjednika Makrona Beogradu?

BANAC: Borba za prestiž ključ je za Makronove nastupe općenito, premda njegovi pokušaji često podsjećaju na nezgode legendarnog inspektora Kluzoa u izvedbi Pitera Selersa. Makron bi želio riješavati mnoga zamršena pitanja, ali po svemu sudeći nema strpljenja za suptilnosti pojedinih situacija. U Parizu i Jerevanu došaptavao se sa Tačijem o potrebi „korekcije granica“ između Kosova i Srbije, a u Berlinu je vikao na Haradinaja da nije u položaju da bilo što zahtijeva. Moglo bi se zaključiti da neće dočekati novi spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, među ostalim i zato što će se pokazati da su mu francuski birači najveća prepreka.

POBJEDA: Ipak, pokazalo se da je u jednom imao pravo: premijer Haradinaj zaista nije u prilici da bilo što zahtijeva.

BANAC: Ne ulazeći u razna tumačenja Haradinajeve ostavke, jasno je da je na njega izvršen pritisak kako bi ga se prisililo popustiti u pregovorima sa Srbijom i u vezi s pitanjem carina. Naime, čini se da je posve normalno što Srbija pritišće svaku najmanju zemlju Srednje Amerike ili Oceanije da odustane od priznanja Kosova, ali nije normalno kad se Kosovo brani od ovakve politike bojkota i nipodaštavanja. Tako i za Haradinaja ne vrijedi pravno načelo „non bis in idem“ (Prim. pravni termin koji znači da niko ne može biti suđen dva puta za isti predmet).

Bilo kako bilo, pregovori Srbije i Kosova neće biti nastavljeni dok se ne posloži nova Komisija.

POBJEDA: Zvanični Beograd polaže velike nade u novog visokog predstavnika EU za vanjsku politiku, Španca Žozepa Borela. Imaju li te nade osnova?

BANAC: Tek ćemo vidjeti kako će se ponašati ovaj unitaristički Katalonac, protivnik nezavisnosti svoje domovine, koji je kao španjolski ministar vanjskih poslova sustavno priječio priznanje Kosova.

POBJEDA: Vjerujete li da će predsjednik Aleksandar Vučić na kraju potpisati ,,pravno obavezujući sporazum“ sa Kosovom?

BANAC: Čisto sumnjam.

POBJEDA: Zašto?

BANAC: Zato što bi to značilo prekid sa cijelom njegovom politikom i razlaz s ruskim prioritetima na Balkanu. Ne vidim što bi mu Zapad mogao ponuditi zauzvrat, osim nešto bržeg pristupa EU, što opet ne mora biti obavezno za sve zemlje članice. Uostalom, Vučić se nije pretrgao kako bi demantirao mišljenje Nenada Popovića, Putinova čovjeka u Vučićevoj vladi, koji je posve smireno izjavio kako je Briselski sporazum mrtav i kako je Srbija završila s europskim integracijama. To je bila ruska poruka.

POBJEDA: Što je tačno ruska poruka?

BANAC: Moskva je protiv sporazuma, jer bi rješenje sukoba između Srbije i Kosova predstavljalo poraz ruske politike i utjecaja na Bakanu. No, nikada ne reci „nikada“. Niz demonstracija u Moskvi govore o demokratskim potencijalima ruske opozicije. Putinova Rusija stagnira, unutarnji sukobi se množe. Neki tvrde da je Rusija danas slabija od dorevolucionarne carske Rusije te da je izgrizaju pokreti za nezavisnost poput onih u Tatarstanu i Baškortostanu. U konačnici, imperijalizam se uvijek vraća kao bumerang, bez obzira na upornost imperijalnih elita.

Kada je riječ o Srbiji, i drugi su protiv sporazuma sa Kosovom.

Rados
28. Jun 2020.
drBanac varas se mnogo gde ti zivis
nemas ti pojma Rusija je danas ne slaba kao sto tvrdis Rusija je najava vojna sila u svetu a jos vise ce biti.Slabo ti poznajes svetsku problematiku.
Beni
12. Avgust 2020.
Radose radose rekao sam samo sanjate jos nekoliko meseci nikad vise na kosovo kako mislite da vladate na kosovo kad nema ni 20000 serba i to nisu autoktoni svi su iz knina traktoriadu smesni ste kao narod ncnc