Gajzer: "Mini Šengen" je neophodan, Kosovo će morati da postigne dogovor s Beogradom

Laris Gajzer
Izvor: Facebook

Slovenački analitičar i profesor geopolitike Laris Gajzer u intervjuu za Kosovo Onlajn navodi da je inicijativa Srbije, Severne Makedonije i Albanije o „mini Šengenu“ prvi pozitivan korak u pravcu obnavljanja preko potrebne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Gajzer smatra da je potrebno ponovo stvoriti poverenje u regionu punom trzavica.

„Ne želim da izgleda kao da se hvalim, ali ovu ideju sam predstavio tokom svog završnog govora na Međunarodnoj konferenciji Paneuropena u Beču 2016. Nažalost, predsednik Vučić nije bio tu, a pred predsednicima Kosova, Makedonije i Albanije osećao sam  obavezu, videvši sve njihove nade za zajedničku evropsku sudbinu, uvek zarobljene u beskrajnim istorijskim sporovima, da im sugerišem da učine prvi korak u uspostavljanju saradnje kako bi pokazali EU da ozbiljno razmišljaju o tome da postanu dodatna vrednost za kontinent umesto da se uvek oslanjaju na EU da reši njihove probleme. A kao što smo videli u Makedoniji, EU to nije u stanju“, kaže Gajzer.

Da li vas iznenađuje to što u Prištini i dalje ne mogu da formiraju vladu?

Uopšte ne. Kurti je vođa partije koja je sa stanovišta unutrašnje politike pozitivno revolucionarna. Kao pokret protesta koji nikada nije bio na vlasti, sada se suočavaju sa složenošću stvarne politike. S druge strane, kao partnera ima Demokratski savez Kosova, iskusnu organizaciju koja pokušava da izvuče što je moguće više od pregovora koji su i stranim partnerima predstavljeni kao garancija kontinuiteta i stabilnosti u spoljnoj politici.

Kurti je stajao iza protesta koji su bili upereni protiv predsednika Srbije Aleksandar Vučića u Tirani. Vaš komentar?

Ja sam to video na sasvim drugačiji način. Više od protesta protiv Vučića, prisustvo članova Samoopredeljenja u Tirani bilo je shvaćeno kao protest protiv Edija Rame. Edi Rama u poslednje vreme pokušava da se predstavi kao predstavnik svih Albanaca. To je opasno, pogotovo ako to radi političar koji ima ozbiljan problem na planu međunarodne legitimnosti. Međutim, u ovom prvom neslužbenom činu, vidim da je Kurti postao političar, odvajajući se od stare retorike velike Albanije.

Vaša predviđanja za Zapadni Balkan u 2020. godini?

Optimista sam kada je reč o budućnosti. Predstojeći izbori u Srbiji stabilizovaće poziciju u okviru budućih pregovora. Predstojeći izbori u Makedoniji ispratiće strašnu prošlost koju karakterišu državni korupcijski sistemi. Kosovo će se boriti protiv visokog nivoa korupcije i verovatno će ga međunarodna zajednica primorati da konačno postigne sporazum sa Beogradom. Sledeće godine će biti vrlo dinamične u regionu i nadam se da će EU biti mnogo pozitivnija nego tokom perioda Junkerove komisije.

Koja od velikih sila je u ovom trenutku najuticajniji igrač na Balkanu i zašto?

SAD su se vratile. Ako se Obamina administracija nadala da bi EU mogla učiniti nešto u njeno ime, Tramp se sada ponovo angažovao na Balkanu i u centralnoj Evropi, videvši nesposobnost Brisela u upravljanju međunarodnim problemima. Tramp ima jasnu misiju u pogledu bezbednosti regije i pokušava da aktivno kontroliše uticaj Rusije, potiskuje kineske upade i umanjuje nemačke projekcije. Realna politika zasnovana na ravnoteži snaga se vratila.