Guverner Južnog Tirola: Naš primer autonomije vrlo uspešan u postizanju mirnog suživota

Guverner Južnog Tirola
Izvor: Promo

Primer Južnog Tirola pominjao se kao moguće rešenje u dijalogu Prištine i Beograda više puta, a ponovo je bio naznačen i u jednom od "non pejpera" kao rešenje za status severa Kosova, gde većinski žive Srbi. U intervjuu za Kosovo onlajn guverner Južnog Tirola Arno Kompačer navodi da su mnoge delegacije posetile Južni Tirol tokom proteklih decenija da bi saznale više iz njihovog iskustva, a među njima i Dalaj Lama.

On je ponosan na činjenicu da se Južni Tirol često koristi kao uzor mirnog suživota.

Vaš komentar na činjenicu da se model Južnog Tirola pominje kao rešenje u dijalogu Beograda i Prištine?

U današnje vreme instrumenti za prilagođavanje unutrašnjim etničkim sukobima dobijaju sve veći značaj u celom svetu. Stoga smo primetili da takođe raste interesovanje za autonomiju Južnog Tirola u poslednjih nekoliko godina. Pravni okvir autonomije garantovao je koegzistenciju tri jezičke grupe na našoj teritoriji i umirio je sukob u Južnom Tirolu posle Drugog svetskog rata.

Naročito, kada razmišljamo o problematičnoj prošlosti Južnog Tirola sa italijanskim fašizmom i nacional-socijalističkom okupacijom, mislim da 50 godina nakon primene našeg statuta o autonomiji možemo sa sigurnošću reći da imamo prilično uspešan put iza sebe. Danas se Južni Tirol često koristi kao uzor mirnog suživota između različitih jezičkih grupa i tokom različitih godina se spominjao kao primer u različitim prilikama.

Sa kojim primerima vas najviše upoređuju?

Krim, Kipar, Nagorno-Karabah, Rojava, da pomenem samo neke. Mnoge delegacije posetile su Južni Tirol tokom proteklih decenija da bi saznale više iz našeg iskustva. Najistaknutiji posetilac možda je bio Njegova svetost Dalaj Lama i tibetanska vlada u egzilu, ali predstavnici različitih manjina u Evropi, predstavnici država i tela za ljudska prava kao što su Savet Evrope ili OEBS redovno posećuju Južni Tirol. Naši stručnjaci su uključeni u konsultantske kuće širom sveta. Stoga nam nije novo što naša autonomija dobija pažnju i uvek smo zahvalni ako možemo da pomognemo svojim iskustvom i znanjem.

Da li mislite da bi tako nešto zaista moglo biti rešenje u dijalogu između Srbije i Kosova?

Uvek preciziramo da naša autonomija nije izvediva jedan prema jedan. U svakom sukobu postoji mnogo faktora specifičnih za slučaj, poput istorijske i ekonomske situacije, pravnog okvira i društvenih aspekata, koji moraju biti uzeti u obzir. Naša autonomija nije lek, ali možda bi bilo zanimljivo detaljnije pogledati neke od uspešnih postupaka i instrumenata Južnog Tirola, kao što su naš etnički proporcionalni sistem, naše zajedničke komisije koje se bave donošenjem autonomije ili naš jezik i kulturna prava. I ostaje jedna od naših najvažnijih poruka, da vredi mirno pregovarati o pronalaženju kompromisa.

Verujete li da Beograd i Priština mogu da postignu sporazum uz posredovanje EU i SAD?

U prošlosti smo u nekoliko navrata videli da međunarodna pažnja može pomoći u rešavanju sukoba. Takođe u Južnom Tirolu, internacionalizacija sukoba i, kasnije, rezolucije Ujedinjenih nacija šezdesetih godina i proces evropskih integracija bili su važni faktori. Posredovanje je uvek korisno, ali stvarna promena mora se postići pregovorima između uključenih strana u pronalaženju mirnog kompromisa. Put Južnog Tirola uvek je bio put pregovora i još uvek su pregovori ključni.

Da li zemlje Zapadnog Balkana treba da budu primljene u EU što je pre moguće?

Snažno podržavam evropski projekat i ujedinjenu Evropu, stoga sam uvek bio za angažovanje Evropske unije da podrži postepenu integraciju zemalja zapadnog Balkana sa Unijom. Mislim da morate razmatrati postupak prijave od slučaja do slučaja - iako nisam stručnjak za Zapadni Balkan, moj je utisak da se situacija razlikuje od zemlje do zemlje. Ipak, važno je da EU održava redovne bilateralne odnose sa parlamentima zemalja zapadnog Balkana i ulaže u jačanje saradnje.

Kako gledate na uticaj Rusije i Kine na Balkan?

Mislim da generalno uticaj Kine raste u svetu, posebno projekti "Jedan pojas, jedan put" imaju snažan uticaj u svetu, a takođe i na Balkanu. Naravno, takođe raste i uticaj Rusije, posebno na Balkanu. Živimo u globalnom svetu gde Evropa mora da zaštiti svoje interese, posebno na kontinentu. I ne zaboravimo istorijsku vezu između nekih zemalja EU i Balkana.

Xhevdet
30. Maj 2021.
Samo za preshevsku dolinu vazhi ovo
Gringo
01. Jun 2021.
Ha ha ha hocete i Presevsku dolinu malo sutra samo hocete da grabite prosla su ta vremena.Mozete da sanjate presevsku dolinu ona je Srpska teritorija lao i Kosovo i Metohija
Nostradamus
03. Jun 2021.
Pa hajde neka onda Kosovo bude "Tirol" u Srbiji, ako vam se toliko svidja ovo resenje?
Xhevdet
04. Jun 2021.
Tirol samo za preshevske doline izmexhu serbiu i preshevske doline