Radaković: Buduća vlada u istom koloseku rešava dijalog i pitanje predsednika Kosova

Dušan Radaković direktor ACDC
Izvor: Kosovo Online

Direktor NVO "Centar za zastupanje demokratske kulture" Dušan Radaković u intervjuu za Kosovo Onlajn kaže da će pred liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem biti veća odgovornost sada nego u prošlom mandatu.

Prema rečima Radakovića Zapad očekuje što skoriji nastavak dijaloga, dok Kosovo zajedno sa dijalogom mora da rešava i pitanje predsednika. On takođe dodaje i da Srpska lista mora da bide zastupljena u budućoj vladi, jer je 10 mandata broj koji ni jedna vlada ne sme da zanemari.

Kako ocenjujete rezultate izbore i koliko će biti lakše ili teže Samoopredeljenju da vodi vladu u kojoj će imati ovako veliki broj poslanika, kada sve zavisi samo od njih?

To je s jedne strane velika odgovornost, a sa druge strane fali im nekoliko poslanika za većinu tako da će sigurno morati da pravi neku koaliciju ili sa Ramušom Haradinajem ili sa ostalim zajednicama. Neće biti lako jer je veća odgovornost, a jedan od prvih problema je pre svega dijalog koji će morati da otpočne što pre dok je druga stvar izbor predsednika Kosova koja ide odmah sredinom maja meseca. Dvotrećinska većina ili 80 poslanika nije malo tako da biti lako Aljbinu Kurtu i ako napravi vladu i sa kim napravi vladu.

Iz Pokreta Samoopredeljenja se i pre samog formiranja vlade može čuti da im dijalog sa Beogradom nije prioritet kao i da je "mini Šengen mrtav", da li se po vašem mišljenju na ovaj način Priština udaljava od pregovaračkog stola i da li se može očekivati nastavak dijalog nakon formiranja vlade u Prištini?

Mislim da će pitanje dijaloga i predsednika Kosova ići paralelno u prvom koloseku odmah nakon formiranja vlade. Vidimo da je i Nemačkoj, Francuskoj,  EU ali i novoj američkoj administraciji prioritet da dijalog otpočne što pre, a paralelno sa tim vidim i problem u tome što do 15 maja Kosovo treba da ima predsednika koga mora izglasati 80 poslanika i ako do toga ne dođe imamo nove parlamentarne izbore na Kosovu. Tako da očekujem da će oba ova pitanja biti prioritet i da će nastavak dijaloga biti nastavljen u kom formatu videćemo, ali će definitivno pod pritiskom EU i američke administracije pregovori morati da otpočnu.

Da li mislite da će Kurti promeniti svoj kurs ili će nastaviti kao u svom prvom mandatu, kada je samo nakon 50 dana pala vlada koju je tada vodio?

Ako se iznađe rešenje za problem predsednika ova vlada može se desiti da izgura i ceo mandat od četiri godine jer ima veliki broj poslanika iz PS, zavisi i od toga kakva će koalicija biti. Siguran sam da će promeniti kurs u odnosu na onih 50 dana vladavine. Mislim da će morati da ima mekši pristup pre svega jer američke institucije sigurno neće dozvoliti da ima takav pristup bez pregovora, samo razgovori o državi Kosovo itd, tako da mora kurs promeniti.

Šta Srbi mogu očekivati od vlade u Prištini i da li Kurti u njima vidi saradnike ili će ponovo jedno ministarstvo, koje je zakonom namenjeno srpskoj zajednici, poveriti nekom od Srba koji nisu osvojili mandat u budućem sazivu?

Ako pričamo o konkretnim koracima gde Srpska lista ima 10 ljudi u parlamentu, mislim da je stvarno  bezmalo komično i smešno čak i nezakonito da neko drugi iz neke druge srpske partije bude deo vladajuće koalicije. Ne kažem da nije moguće, ali građani su pokazali privrženost jednoj stranci i da ta stranka treba da bude deo koalicije. Krajnje je vreme da Srpska lista preuzme primat i obavezu da što jače se bori za interese Srba i srpskog stanovništva, ali ostalih zajednica na Kosovu.

Videli smo kako su građani dočekali Kurtija u Severnoj Mitrovici tokom predizborne kampanje, šta na severu Kosovo mogu očekivati od njegove buduće vlade u odnosu na pređašnje vlade?

Ni jedna vlada da budem iskren nije bila blagonaklona niti pozitivna za građane na severu Kosova, niti vlada Hašima Tačija, pogotovu vlada Ramuša Haradinaja znamo za probleme prilikom uvođenja takse od 100 odsto, pa ni poslednja vlada Hotija. Mislim da će možda za primer Aljbin Kurti pokazati demokratičnost prema svim zajednicama, videli smo ga tokom kampanje u bošnjačkoj i turskoj zajednici. Srbima ne odgovara da budem iskren ništa konkretno, ali ajde možda da očekujemo da bude neki drugačiji kurs svega toga i neki boljitak za Srbe, pre svega ostanak , opstanak, ekonomski razvoj, ulaganja, škole, infrastrukture, bezbednost, zapošljavanje te stvari ako vlada pruži onda mislim da treba biti podrške u suprotnom mislim da će i dalje biti negativnih konotacija prema Aljbinu Kurtiju.