Veber: Grenel ima rasistički pogled na svet

Veber Bodo
Izvor: Tanjug

Teške optužbe na račun specijalnog Trampovog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, od strane Boda Vebera, analitičara u Savetu za politiku i demokratizaciju u Berlinu.

U intervjuu za Kosovo Onlajn Veber je na pitanje kako gleda na to što je premijer Hoti nedavno naveo da podržava predlog da se jezero Gazivode preimenuje u jezero Tramp naveo:

“Po ovom malom detalju se jasno vidi da su Tramp i njegovi saradnici američku spoljnu i bezbednosnu politiku pretvorili u farsu, u teatar apsurda. Moglo bi se reći bivši saveznici SAD su se u poslednje tri-četiri godine manje ili više odupirali tom opasnom razvoju - lideri Kosova i Srbije očigledno manje, što dovoljno govori o njihovim političkim kapacitetima. Utoliko pre što je gospodin Grenel u nedavnom intervjuu u Americi, u kojem je prvi put izneo ideju o preimenovanju jezera Gazivode, dokazao da je njegov odnos prema pitanju Kosova i Srbije ne samo kvazikolonijalan nego da i počiva na rasističkom pogledu na svet. Ipak, kao i sa celim vašingtonskim „sporazumom“, treba sačekati naredne mesece da vidimo šta će uopšte preživeti od potpisanog, odnosno dogovorenog”, navodi Veber.

I dalje se dosta polemiše o sporazumu iz Vašingtona. Vaš komentar?

Potpisana pisma, koje pre imaju karakter pravno neobavezujućeg nesporazuma nego pravog sporazuma, određuju ono što se videlo u Grenelovom delovanju poslednjih godinu dana - oni služe kao Trampovo propagandno sredstvo i za ličnu promociju samog Grenela. Tim zloupotrebama Kosova i Srbije te njihovog konflikta dodata je još zloupotreba politike Trampove administracije u vezi sa drugim temama (Kina, energetska politika, politika prema Izraelu). Da se prvenstveno radi o političkom šouu, potvrdila je i poseta delegacije koju je predvodio Grenel i obavezivanja na finansiranje infrastrukturnog projekta za koji su već odavno obezbeđena sredstva EU. Zato treba sačekati ishod američkih predsedničkih izbora kako bi se videlo da li će išta ostati od famoznog sporazuma. Jedini, već sad jasan efekat Vašingtonskog sporazuma jeste miniranje ozbiljne namere EU da konačno počne stvarne pregovore o konačnom, sveobuhvatnom i održivom mirovnom sporazumu Kosova i Srbije.

Kako komentarišete odlaganja dijaloga zbog pandemije, kako je navedeno u Briselu. Da li je to po vama zaista razlog ili se možda radi o nečemu drugom?

Sumnjam da je to razlog. Pre će biti da je u pitanju konflikt između Prištine i Beograda o tome da li će se u ovoj fazi pregovora u Briselu na sto staviti pitanje Zajednice srpskih opština. Čini mi se da je predsednik Vučić uspeo sa manevrom insistiranja na razgovaranju o ZSO, čiji je jasni cilj bio da se uspore pregovori, kao što su on i predsednik Tači godiname usporavali politički dijalog, da nikad ne stigne do cilja, dok su u isto vreme gradili svoj politički legitimitet na dijalogu. Nažalost, delovanje gospodina Grenela i sporazum u Vašingtonu nude novu priliku za odlaganje.

Kako će na dijalog, ali i na bezbedonosnu situaciju na Kosovu, uticati najnovija hapšenja bivših pripadnika OVK od strane Specijalnog suda u Hagu?

Ne verujem da će negativno uticati na bezbednosnu situaciju, ali na dijalog svakako hoće. Ukoliko bude potvrđena optužnica protiv predsednika Tačija, kao i Veselija, lidera PDK, imaćemo nove parlamentarne izbore, pa tek onda predsedničke izbore, jer sadašnja vladajuća koalicija nema većinu, a nije na vidiku nova većina. To će defakto zamrznuti briselske pregovore, mada taj proces ide paralelno sa predsedničkim izborima u SAD, a u periodu do stupanja na dužnost novog predsednika, sledi međuperiod u kojem će Brisel biti onemogućen da vodi ozbiljne pregovore.