Konačni rezultati izbora: Pobedio Pokret Samoopredeljenje, NISMA prešla cenzus

CIK
Izvor: Kosovo Online

Centralna izborna komisija Kosova potvrdila je konačne rezultate izbora prema kojima je najviše glasova birača osvojio Pokret Samoopredeljenje sa 26,27 odsto osvojenih galsova, sledi Demokratski savez Kosova sa 24,54, pa Demokratska partija Kosova sa 21,23 odsto, a census je prešla i koalicija okupljena oko NISMA koja je osvojila 5,002 odsto glasova.

Prema konačnim rezultataima, najveći broj poslanika -29, u Skupštini Kosova će imati Pokret Samopredeljenje, Demokratski savez Kosova će imati 28, Demokratska partija Kosova je osvojila 24 poslanička mesta, kolacija Alijansa za budućnost Kosova – Socijaldemokratska partija je dobila 13 poslanika, dok će koalicija oko NISMA imati šest poslanika.

Od srpskih političkih subjekata najviše glasova je osvojila Srpska lista i svih deset poslaničkih mesta rezervisanih za srpsku zajednicu.

Pokret Samoopredeljenje već vodi razgovore oko formiranja Vlade Kosova sa Demokrastkim savezom Kosova a sada se očekuje i potpisivanje konacnog koalicionog sporazuma.

Kako je ranije saopštio lider Pokreta Samoopredeljenje, obezbeđena je i parlamentrana većina za izbor nove Vlade Kosova.