Baze: O "pokajanju" Aljbina Kurtija koji razdvaja Albaniju i Kosovo

Mero Baze
Izvor: Ekonomia Online

Možda su novinari koji obožavaju Aljbina Kurtija zaboravili ono o čemu su pisali pre dve godine kada je prvi put osvojio 25 odsto glasova na Kosovu i ponašali se kao da je dobio 99 odsto glasova.

U svim njihovim hvalospevima Aljbinu Kurtiju najviše se isticalo to što će biti promoter političkih promena u Albaniji i koje će staviti ispred Edija Rame i vladajuće političke klase.

Ideja da sa Kosova dolazi novi žar za „spasavanje“ Albanaca bila je najvulgarnija, ali i prvi opasan presedan izvoza političkih sukoba sa Kosova u Albaniju.

Suprotno se nikada nije dogodilo. Najozbiljnija stvar koja se dogodila bio je pokušaj Saljija Beriše 1996. da ukloni Rugovu, ali u neformalnom političkom društvu, koje nije imalo stvarne mehanizme konkurencije.

Zvanična Tirana je intervenciju Aljbina Kurtija mirno primila i ignorisala.

Edi Rama je to čak pretvorio u humor. U svakom drugom slučaju to bi se moglo shvatiti ozbiljno i efekti bi mogli biti ozbiljniji nego što su bili do sada.

Licemerje ove rečenice postaje ozbiljnije kada to pozdrave isti novinari koji su poludeli kada je Aljbin Kurti pokrenuo političku ofanzivu protiv albanske vlade, rekavši da Edi Rama mora pasti na kolena pred Albina Kurtija.

To su takođe napisali kada je Aljbin Kurti pokušavao da postane moralni vođa amoralne opozicije u Albaniji, kada je vitez "antikorupcije" u Prištini svog idola u Tirani Saljija Berišu i Iljira Metu obeležio kao međunarodnog lopova Albanca, kada je bio patriota velikog albanskog naroda, u Tirani je postajao idol snabdevač srpske vojske naftom.

Mir sa kojim je izbegao političku agresiju sa Kosova Edi Rama je kao patriota, zaslužio da mu se podigne spomenik, iako ga to užasava, jer je izbegao banalnog čoveka, u tvrdoglavom delirijumu, koji nije mogao da se suoči sa kosovskim problemima i nastojao da stvara probleme u svim zemljama u kojima žive Albanci.

Stotine hiljada kosovskih Albanaca državljani su Albanije sa biračkim pravom i svim drugim pravima, ali nikada nisu iskoristili tu privilegiju koju im je Albanija dala da budu politički agresor protiv nje.

Prvi državljanin Albanije koji je koristio pasoš albanske države za rat protiv albanske države je Aljbin Kurti.

Nađite mi primer na svetu kada premijer druge države ode da glasa u glavni grad matične zemlje, protiv svoje vlade.

Piše: Albanski novinar Mero Baze

Dardanija=Srbija
23. Avgust 2021.
Uvek sam sumnjao da je Aljbin Kurti srpski špijun, ako nije hvala mu za sve što radi.