Bećirović: Janša skreće pažnju sa unutrašnjih problema, nema više promena granica u regionu

zijad bećirović
Izvor: bedrudingusic.wordpress.com

Kada imate brojne probleme unutar zemlje, katastrofalne rezultate u suzbijanju pandemije, kada u SAD pobedi Bajden, kada vam Fides i Viktor Orban napuste Evropsku narodnu stranku i kada nemate parlamentarnu većinu onda je izvoz svih tih problema odlična šansa da pažnju javnosti preusmerite od svih tih problema.

Međutim, „non paper“ kojeg je Janez Janša, aktuelni slovenački premijer i predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) poslao predsedniku Evropskog veća Šarlu Mišelu je ozbiljan stvar, posebno uvažavajući međunarodni kontekst i poprilično napetu situaciju u regionu, Evropi i svetu i pred predsedavanjem Slovenije EU od 1.jula.

Poslednji trzaji radikalne desnice

To su poslednji trzaji radikalna desnice, koja želi iskoristiti završnu fazu dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine smatrajući da mogu nešto drastično promeniti. Region je prvenstveno sfera američkog uticaja i uglavnom se radi o američkim projektima, SAD neće nikome dozvoliti da budu ugroženi njeni projekti i interesi.

Arhitektura granica u regionu je završena, to je završena priča. Bilo bi daleko korisnije, da je Janša predložio da se za vreme slovenačkog predsedavanja EU donese odluka o grupnom prijemu zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU kao što je bilo veliko proširenje 2004. godine kada je grupno deset država postalo članovima EU.

"Mini-šengen" prelazna faza ka članstvu u EU

Ova priča samo podgrejava retrogradne ideologije na ovim prostorima i preti novim sukobima, koji nikome ne trebaju i ne donose dobro. Značaj granica i veličine zemlje se izgubio u modernom svetu. To je najbolje pokazala pandemija Covid-19, tako da su se Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić pokazali odličnim u kriznom upravljanju i masovnoj vakcinaciji bolje nego mnogo veće i bogatije zemlje. Budućnost zemalja regiona je u članstvu EU, a projekt „mini Šengen“ može predstavljati prelaznu fazu ka članstvu EU. Sve ostalo otvara nove ili obnavlja bivše sukobe i napetosti.

Velikodržavni projekti su retrogradni, jer znamo da je politika da jedan narod živi u jednoj državi dovela do Drugog svetskog rata i katastrofalnih posledica za čovečanstvo, gde je stradalo i šest miliona Jevreja u holokaustu, a antisemitizam još uvek preti modernom svetu. U svetu je samo oko 20-tak država monoetničkih sve ostale su multietničke i taj trend će rasti i moramo tražiti najbolje modele za suživot u različitostima kako bi naš život na planeti učini boljim i dostojanstvenijim za svakog čoveka.

Piše: Zijad Bećirović, direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane