Dragaš: Militarizacija Kosova destabilizuje region

Dr Orhan Dragaš
Izvor: Foto: Privatna arhiva

Zabrinjavajuće su informacije iz Prištine da se nastavlja ulaganje u vojne resurse, ovog puta u nabavku dronova i oklopnih vozila.

Naročito su zabrinjavajuće najave da nastavljaju sa regrutacijom pripadnika oružanih snaga, jer sve to zajedno govori o jednoj ubrzanoj militarizaciji na Kosovu.

S jedne strane, veliki međunarodni partneri dopuštaju kosovskoj vladi da izdvaja ogroman novac za vojne namene, dok nema para za najosnovnije potrebe, za penzije ili vakcine, na primer. S druge strane, ovim se grubo krše svi međunarodni sporazumi prema kojima Kosovo ne može da ima vojsku, ni oružane snage, već da je jedina legitimna vojna struktura na Kosovu KFOR, pod komandom NATO-a. 

Ovo nije pretnja Srbiji, koja je u odbrambenom smislu neuporedivo jača, ali jeste velika pretnja srpskom stanovništvu na Kosovu, gde god da žive, na severu ili u centralnom Kosovu. Ako ministar odbrane Kosova kaže da ovim ulaganjima žele da zaštite suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, onda je jasno protiv koga može da bude upotrebljeno ovo oružje i jedinice koje se popunjavaju.

To su pre svega Srbi na Kosovu. Očekujem od naših vlasti da najoštrije zahtevaju prekid ove ubrzane militarizacije Kosova, ali još više očekujem od uticajnih zapadnih zemalja, Amerike, Velike Britanije i Nemačke, da zaustave ovaj talas militarizacije. On ne samo da destabilizuje Balkan, već direktno ugrožava dijalog Beograda i Prištine u koji i oni sami ulažu velike diplomatske napore.

Veoma teško je moguće naći kompromisno rešenje za pitanje Kosova, ako u isto vreme dopuštate faktički nelegalno naoružavanje kosovskih Albanaca i povećavanje bezbednosne napetosti na terenu. 

Piše: Dr Orhan Dragaš, međunarodni Institut za bezbednost

sami
02. Jul 2021.
ko je ovaj srucnjak bre serbija oruzava iz rusije i kine a mi da gledamo aaa strucnjace samo oruzje nista drugo i bez hleba je dibro kad imas oruzje imas sve neprijatel nema posle apetit
Slavko
02. Jul 2021.
Bez leba je toliko dobro da svi Albanci preko srpskog pasosa beze u inostranstvo. Primitivizmu nikad kraja.
PR
04. Jul 2021.
Neće Nato više da vas brani, pa vam zato daje oružje. Što se nas tiče, aj srećno.
zabeli ks
02. Jul 2021.
Пише да је ДР по меѓународни институт за безбедност! КАКО че се бранити суверенитет и територијлани интегритет Косова, без наоружање, без безбедносне командне војне структуре, КАКО Албанци одбранитисе од српске агресије! Ружама ?! чему овај страх,када је Србија војно јака ...
Oni
02. Jul 2021.
Bravo kbs
doni
02. Jul 2021.
ovaj minoritet gorance hoce da pita kosovo sta misli on licimere rod bez roda gledaj tvoj posao ne mesaj na kosovo niko ne pita ni tebe ni serbiju tacka gorance
Mali Mrav
03. Jul 2021.
Ja ne znam koga KPS ugrožava.??? Kako izgleda Rusiju ako KPS krene na Moskvu onda će se Rusi preseliti u Beograd i to će biti problematično za Beograd jer nemaju dovoljno Socjalnih stanova. Ovi Goranci su ko suncokreti kad su u Srbiji onda su Srbi Muslimani a kad su u Kosovu onda su Albanci Muslimani.
PR
05. Jul 2021.
Prvo, oružije ne vredi ništa ili vredi malo. Saudijska Arabija ima najjače oružije na svetu pa ih razbi Jemen za malo. Bitna je vojna tradicija i iskustvo. Zna se koliko godina postoji Vojna akademija u Beogradu. A o iskustvu ratovanja sa Nato, Nemcima, Turcima ne bih pominjao. Albanci su u tom smislu inferiorni.
Mili
10. Jul 2021.
KBS kupuju osnovno naoruzanje .Nije to nista ofanzivno .Ne verujem da time moze neko da bude ugrozen.
Vidim da se neki tu ponovo junace.Nema nista od toga.
A jos nesto -ne brinite vi za Albance i sa kojim to pasosem putuju.Srpski nije ,u to budite sigurni ,jer nema gde da putuje tim jer strane drzave ne priznaju taj pasos za gradjane Kosova.
Neko tu pominje i neku vojnu tradiciju.Za to pominju i neke bitke iz proslosti sti i zapravo jesu-proslost.
Srbi su izgubili vestinu ratovanja,koja je bila ocigledna sasvim kratko vreme,za vreme prvog svetskog rata.
Nema vise vojskovodje tipa Generala (Vojvode)Misica.
To su pokazali i ratovi u bivsoj YU.Nigde Srbi nisu bili pobednici,uprkos vojnoj premoci.
Hrvatska-propast
Bosna -propast
Kosovo-propast.
Srbi ne znaju da se bore protiv organizovane armije.Jako su dobri u represalijama,protiv civila su posebni strucnjaci.
Za ostalo su niko i nista.Propali su i protiv jako slabo naoruzane pobunjenicke formacije na Kosovu.