Marinković: Za razliku od Kurtija, Osmani neće učiniti nijedan korak bez konsultacija sa SAD

Vladimir Marinković
Izvor: Twitter

Vjosa Osmani je izabrana za predsednika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji iz trećeg puta i glasovima poslanika stranaka koje su izričito bile protiv njenog izbora i koji su u zadnji čas glasali suprotno stranačkim ali očigledno u korist sopstvenih interesa. 

Nova predsednica privremenih institucija na KiM je manje poznata javnosti u centralnoj Srbiji iako ima dug staž u političkom životu naše južne pokrajine gde je u više saziva birana za poslanika u svojoj izbornoj jedinici i kao istaknuti član Demokratskog saveza Kosova, a pre nekoliko meseci je napustila svoju partiju, osnovala grupu građana i pridružila se kampanji Samoopredeljenja Aljbina Kurtija koji je pobedio na izborima. 

Treba napomenuti da je Vjosa Osmani još pre nekoliko godina pokazivala simpatije prema radikalnoj politici i stavovima Samopredeljenja i bilo je samo pitanje dana kada će doći do konačnog sukoba u partiji Isa Mustafe koja je doživela potpuni debakl na izborima zbog čega je on morao da podnese ostavku ostavivši partiju u katastrofalnom stanju.

Ono što je značajno za Srbiju i naš narod na Kosovu i Metohiji je kakav je politički profil osobe sa kojom ćemo voditi dijalog u narednom periodu i koja će bitni uticati na pozicije kosovskih Albanaca. 

Vjosa Osmani je fakultet završila u SAD i može se reći da ima dobre odnose sa mejnstrim liberalnim političarima iz Demokratske stranke koji imaju tvrde stavove po pitanju KiM. 

Imao sam prilliku da je upoznam i da učestvujem na više okruglih stolova u američkom senatu, kongresu, stejt departmentu, think-thankovima kao što je Atlantski savet gde je iskazivala radikalne i nepomirljive stavove i gotovo otvorenu netrpeljivost prema tada aktuelnoj administraciji Donalda Trampa. 

Ona tih dana nije mogla da shvati da je Srbija puno uradila na razvoju bilateralnih odnosa sa SAD i da ima sve više prijatelja u američkoj politici. Čini se da su Vjosa Osmani i Aljbin Kurti proveli četiri godine isključivo u tome da miniraju dijalog i sprovođenje dogovora  moleći se da se promeni administracija i da se pozicija SAD vrati na stare staze “autopilota”  što posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma između Trampa i Vučića apsolutno nije moguće. 

Vučić je za četiri godine uspeo da unapredi odnose sa SAD koji su sada na istorijskom nivou, posebno na polju ekonomije, investicija i podrške SAD Srbiji na polju regionalne saradnje i inicijative “mini Šengen”.

U više navrata sam sa Osmani ušao u otvoren verbalni sukob s obzirom da ona u svom rečniku nema reč kompromis, a samim tim i suživot i saradnju albanskog i srpskog naroda te će dijalog u budućnosti biti veoma težak i kompleksan s obzirom da su i ona i Aljbin Kurti pri stavu da dijalog Beograd-Priština za njih nije prioritet. 

Za razliku od Kurtija, ona će sigurno biti pod bezuslovnim uticajem SAD i neće učiniti ni jedan korak bez konsultacija sa SAD.

Ono što bi bilo lekovito za Prištinu je da Vjosa Osmani izađe iz sinjela politike prošlosti i sukoba, radikalnih stavova i da shvati da se globalni poredak nepovratno promenio i da je u interesu njenog naroda kompromis sa Beogradom i uvažavanje interesa srpskog naroda. 

Od Vučića može da nauči kako se ponaša pravi državnik, a o tome mogu da joj kažu 4.500 kosovskih privrednika koji su došli u Beograd da se vakcinišu i prihvatili pruženu ruku predsednika koji ima viziju i liderstvo i koji je pokazao celom svetu šta su politički standardi 21. veka. 

Iskreno se nadam da će radikalna Vjosa sada kada ima veliku odgovornost prema svom narodu da bude puno realističnija i da će bar nešto naučiti od Vučića u korist Kosova i Metohije i celog regiona.
 

Piše: Vladimir Marinković, narodni poslanik u Skupštini Srbije

Lio
05. April 2021.
Bravo Vjosa Osmani
Moi
05. April 2021.
Vjosa Osmani presidentja republika Kosova