Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime

Bajram Ćerkinaj
Izvor: RTV Puls

Procesom protiv Saljiha Mustafe praktično su počeli sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu i izjave su dale i prve žrtve, a u Resursnom centru za nestala lica na Kosovu kažu da je pitanje eventualnog uključivanja žrtava u proces pred Specijalnim sudom u Hagu teška tema za porodice nestalih, prenosi RTV Puls.

Jedan od koordinatora tog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioritet istraživanje sudbine nestalih, bez obzira na političke okolnosti i odnose.

"Po meni, politika koja se tiče nestalih lica je stagnirala", kaže Ćerkinaj.

Negovan Mavrić iz Resursnog centra kaže da je pitanje eventualnog uključivanja žrtava u proces pred Specijalnim sudom u Hagu teška tema za porodice nestalih. S druge strane, činjenica je da u javnosti postoji određeni osećaj neizvestnosti i nesigurnosti u objektivnost i profesionalnost procesa pred Specijalnim sudom.

"Sada, posle 20 godina izaći pred sud i svedočiti nije lako. Znamo kako su neki svedoci završili i tu nema dileme i naravno da postoji strah među ljudima", kaže Mavrić komentarišući učešće žrtava u procesu i i mogućnost njihove aktivne uloge u suđenju koja im je zagarantovana pravilima suda.

U radu udruženja koja okuplja porodice nestalih lica nema mesta za politiku, naglašava Ćerkinaj i poziva medije da pomognu u otkrivanju sudbije nestalih.

"To je tema koja bi trebalo da se u medijima pojavljuje češće nego do sada, barem jednom mesečno, pogotovo da se čuje glas Resursnog centra koji okuplja sva lica, bez obzira na to da li je reč o Srbima,  Albancima, Aškalijama, Turcima. Na to nismo gledali ni na početku našeg rada, ne gledamo ni danas", kaže Ćerkinaj.

U medijima, posebno na albanskom jeziku, malo se govori o zločinima za koje se terete pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova nad osobama albanske nacionalnosti. Negovan Mavrić naglašava da rat nikom nije dobro doneo.

"Nisu svi ljudi odgovorni za ono što se zbivalo, ali treba da znaju", kaže Mavrić.

Sa njim se saglasio i Bajram Ćerkinaj.

"Zločinac je zločinac. Neka ima ime kako hoće, ali za nas je zločinac”, zaključuje Ćerikinaj.