Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Severnoj Mitrovici

akcija davanja krvi
Izvor: Radio Kontakt Plus

Danas je, na inicijativu Crvenog krsta Kosovske Mitrovice, na Odeljenju transfuziologije KIiničko-bolničkog centra organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, javlja Radio Kontakt plus.

Prema rečima dr Emilije Rikalo, odziv dobrovoljnih davalaca ih je prijatno iznenadio, s obzirom na to da pandemija još uvek traje i dodaje da se akciji odazvalo 47 dobrovoljaca, od čega je prikupljeno 37 jedinica krvi.

„Za imamo dovoljno pozitivnih krvnih grupa, malo više nam nedostaju negativne. Budući da kovid-19 polako iščezava, nadamo se da će samim tim sve polako da se vrati u normalu i da će odziv biti mnogo veći“, ističe dr Rikalo.

Ubedljivo najveći davalac je pedesetosmogodišnji Višeslav Vukomanović koji je danas po 75. put dao krv.

„To radim da bih pomogao ljudima kojima je potrebna ta dragocena tečnost. Dok god budem mogao i dok budem živ, davaću krv“, poručio je Višeslav.

Sekretar Crvenog krsta Kosovske Mitrovice Saša Nikolić ističe da njihovi volonteri svakodnevno namenski doniraju krv kada se ukaže potreba za tim. Slaže se sa dr Rikalo da je današnji odziv davalaca i više nego dobar i najavio još jednu akciju koja će biti organizovana u avgustu.

Inače, ova akcija je organizovana u okviru „Nedelje Crvenog krsta“ koja traje do 15. maja, a današnji dan je posebno značajan kao Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Osim dobrovoljnog davanja krvi, mitrovički Crveni krst će u petak, 14. maja organizovati akciju „Crtanje na asfaltu“, koju tradicionalno realizuje u saradnji sa predškolskom ustanovom „Danica Jaramaz“ iz Severne Mitrovice.

Takođe, kroz akciju „Jedan paketić puno ljubavi“, svim bebama rođenim u nedelji Crvenog krsta, biće obezbeđeni poklon paketići.