Vučić: Patrijarh Irinej obnovio duh srpskog zajedništva, a najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija

Predsednik Vučić govori na sahrani patrijarha
Izvor: Tanjug

Ljubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao - Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić. On je u besedi na sahrani patrijarha Irineja, poručio da je počivši poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo - u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima.

Predsednik Vučić je rekao da je patrijarh zaslužan za kulturu sećanja.

"Okupio nas je kao pravi svetosavski vitez, oko borbe i žrtve našeg naroda. Sramotili smo se godinama, ćutali o patnji našeg naroda. Zahvaljujući njemu danas s ponosom govorimo o junacima sa Košara. Šest godina već ima kako sa njegovim blagoslovom obeležavamo NATO agresiju, ne kampanju kako su nam neki u amanet ostavili. Ne plašimo se da istinu kažemo u lice celom svetu, boreći se da ostvarimo saradnju sa narodima koji su toj agresiji učestvovali", istakao je Vučić.

On je dodao da je patrijarh obnovio duh zajedništva srpskog naroda.

Verovao u snagu srpske države

"Srbiju i Srpsku nije odvajao jednu od druge. Rođeni Čačanin koga su svi prekodrinski Srbi voleli i poštovali. Brinuo je, i sa tom brigom u rajsko naselje otišao, za sudbinu našeg naroda u Crnoj Gori. Nije prihvatao podelu naših ljudi po avnojevskim šavovima, iako je poštovao svaku od tih novostvorenih država", naglasio je predsednik Srbije.

Rekao je da je, ipak, najveća briga patrijarha Irineja bila Kosovo i Metohija. 

"I tu i po tom pitanju iako je deo života proveo u Prizrenu pristupao je racionalno i hladne glave. Tražeći način da sačuvamo ili bar ne priznamo ni na koji način nezavisnost Kosova, razumevajući realnost i teške greške koje smo počinili i mi kao narod, ali je verovao u narastujuću snagu srpske države, ponekad pomalo naivno u njenu mogućnost da ubedi svet da je za Kosovo i Metohiju moguće samo pravedno rešenje", kazao je Vučić.

Kako je istakao, ljubav je bila osnova svake patrijarhove vere, i kao kod svakog pravog hrišćanina, bila je veća od svega ostalog, jer je dobro znao da su i vera i nada nemoguće bez ljubavi, bez srca koje se predaje i Bogu i ljudima.

"A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi", ukazao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije.

"Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zađevica, zavisti, zlobe i mržnje", rekao je Vučić.

Otišao je veliki čovek

Vučić je, na kraju besede u svojstvu predsednika Srbije, dodao nekoliko reči, kojima se lično oprostio od patrijarha, kojeg je, kako je naveo, beskrajno voleo.

"Otišao je veliki čovek, naš patrijarh Irinej", rekao je.

"Ne mogu samo da govorim samo o odnosu jednog predsednika i patrijarha. Beskrajno sam voleo patrijahra Irineja. On je voleo i pazio na moju decu jednako kao I ja, kao što je voleo sve u Srbiji i sve u našem narodu”, rekao je Vučić, izvan pripremljenog govora nad odrom upokojenog patrijarha.

Ukazao je prisutnima na veliku skromnost patrijarha Irineja i veliku brigu o srpskom narodu.

“Na dan kada je otišao u bolnicu pozvao me je i rekao:

“Je l'' moram da idem u bolnicu? Slušao sam na televiziji kako govoriš koliko bolesnih ima i zašto bih zauzimao neku postelju jednom bolesniku", preneo je Vučić i primetio. "Takav je to čovek bio”.

Vučić je istakao da je dan kasnije, kada su se ponovo čuli, patrijarh samo pitao da li je sve pod kontrolom I u redu.

“Treći put kada smo se čuli, rekao je:

"Ne brini, sa mnom će biti sve u redu. Nego, vidi oko Srpske i Kosova da uradimo sve što možemo", preneo je predsednik Vučić.

"Više nismo razgovarali, otišao je veliki čovek, naš patrijarh Irinej", rekao je Vučić.