Analitičari: Mustafina ostavka nije dovoljna, DSK su potrebne radikalne promene

Gazzeta Express
Izvor: Gazzeta Express

Politički analitičari sa Kosova smatraju da ostavka Ise Mustafe sa mesta predsednika Demokratskog saveza Kosova nije dovoljna da bi ova stranka u budućnosti napravila bolji rezultat i povratila poverenje građana, prenosi Ljajmi.

Poznavaoci politikih prilika ističu da je osim predsednika, potrebno da ostavke podnesu i potpredsednici, članovi predsedništva, kao i predsednici ogranaka ove stranke.

Nasuprot tome, kao mogući lideri DSK vide se za sada samo Kujtim Šalja i Ljumir Abdadžiku, dok se Ljutfi Haziri smatra delom stare garda koja je pretrpela najteži poraz na nedavno održanim izborima.

Predavač političkih nauka na Univerzitetu u Prištini Dorajet Imeri kaže da je rezultat izbora 14. februara najbolji pokazatelj za reforme koje bi trebalo da se održe u DSK.

„Verujem da promene treba da počnu od predsedništva i da na teret odgovornosti preuzmu i šefovi ogranaka koji verovatno nisu pokazali dobar rezultat na ovim izborima. Demokratskom savezu Kosova treba nova alternativa, novo političko razmišljanje unutar ove političke stranke kako bi se sutra mogli vratiti građanima sa novom političkom ponudom. Tako da smatram da svako može imati ambicije, ali strukturi DSK pripada određivanje ko će biti nove figure u njegovom rukovodstvu“, kaže Imeri.

Ove reforme, prema Artonu Demašaju, moraju biti duboke i povezati rukovodstvo stranke i organizacionu strukturu.

„Ako analiziramo i uporedimo sa prethodnim izborima, DSK je prepolovio izborni rezultat. Sa preko 200 hiljada glasova pao je na 100 hiljada glasova, to je duboki gubitak, pa je DSK potrebna hitna reforma. Ako analiziramo DSK kada je gospodin Mustafa došao na njegovo čelo, uzeo stranku sa dobrim rezultatom, i uporedimo sa sadašnjim rezultatom vidimo da je to veliki gubitak. Stoga ovo pokazuje da postoji potreba za neophodnom i dubokom reformom koja će u potpunosti povezati rukovodstvo sa predsedavajućim i potpredsednicima, ali i sa predsedavajućim ogranaka“, kaže Demašaj.

Kada je reč o eventualnom nasledniku Ise Mustafe na mesto lidera DSK, univerzitetski profesor Dorajet Imeri smatra da samo Kujtim Šalja i Ljumir Abdidžiku poštuju stranku i zaslužuju to mesto.

Moje mišljenje je da je Ljutfi Haziri deo stare garde DSK, dok Šalja i Abdidžiku imaju neku vrstu izraženog poštovanja (prema njima), ali to poštovanje se mora prevesti u spremnost za preuzimanje funkcije, jer nije dovoljno biti samo poštovan u stranci, već morate biti na čelu procesa. Stoga, ako su gospodin Šalja i gospodin Abdiiku poštovani u stranci, onda bi trebali da pokažu spremnost da preuzmu vođstvo stranke u ne baš povoljnom trenutku za DSK“, kaže Imeri.

Doskorašnji lider DSK Isa Mustafa je nakon podnošenja ostavke na mestu predsednika rekao da će vrlo brzo biti izabrano novo rukovodstvo, a predlozi za to se očekuju od članova predsedništva i iz ogranaka stranke.

„Nismo odredili datum, najduži rok za izbor novog rukovodstva je 60 dana, ali nećemo čekati 60 dana, potrudićemo se da taj proces završimo najkasnije sredinom marta “, naglasio je Mustafa.

Demokratski savez Kosova je na izborima 14. februara zauzeo treće mesto sa samo 13,08 odsto osvojenih glasova.

Ovaj rezultat se smatra jednim od najslabijih u istoriji ove političke stranke.

Dan nakon izbora, Isa Mustafa, u znak političke odgovornosti, podneo je ostavku i sazvao Izbornu skupštinu DSK, gde se očekuje da će nove rukovodeće strukture biti izabrane u roku od 60 dana.