Branković: Po pitanju Kosova, Skoplju je najbolje da se što više drži po strani

Branko Branković
Izvor: www.pravni.edu.rs

Poruka zamenika makedonskog premijera Artana Grubija da će Severna Makedonija tražiti od Španije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova nema nikakvo utemeljenje u realnosti, služi za političku promociju i protivna je međunarodnom pravu, rekao je za "Novosti" dugodišnji diplomata i ambasador Branko Branković.

Branković tako komentariše potez Grubija koji je nakon sastanka sa vršiocem dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Vljosom Osmani rekao da će lobirati za priznavanje, dok mu je ona uzvratila obećanjem da će biti uključena u popis stanovništva Severne Makedonije.

Vlada Zorana Zaeva nije se oglasila da li ovo njihov zvaničan stav ili iskakanje jednog od članova kabineta, koji dolazi iz albanske partije.

Branković kaže, za "Novosti", da naš narod ima dobre izreke, a da u ovom slučaju odgovara ona "videla žaba da se konji kuju, pa i ona digla nogu".

"Mogu da rade šta god hoće, ali njih niko ne pita. Oko dijaloga o KiM pitaju se Beograd i Priština. Po pitanju KiM, Skoplju je najbolje da se što više drži po strani. Jer, ako se udruže Albanci sa KiM, Crne Gore i Severne Albanije i krenu u ideju velike Albanije od koje nisu odustali, u tom slučaju će najviše stradati upravo Severna Makedonija", rekao je Branković.

Aleksandar Čotrić, član poslaničke grupe prijateljstva sa Severnom Makedonijom, kaže da Grubijeva izjava ne doprinosi dobrosusedskim odnosima i protivna je međunarodnom pravu i Vašingtonskom sporazumu.

"Nadam se da premijer Zaev ne deli takav stav i da će i dalje kroz "mali šengen" raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom. Španija je više puta decidirano potvrdila da ne namerava da prizna Kosovo i da rešenje vidi isključivo u sporazumu Beograda i Prištine pod EU", istakao je Čotrić.

Kako je dodao, Grubijeva izjava namenjena je biračkom telu njegove stranke u Severnoj Makedoniji i kosovskoj javnosti, i nema nikakvo utemeljenje u realnim mogućnostima.

"Jer njegova zemlja ima isuviše svojih problema u odnosima sa članicama EU, da bi ih dodatno komplikovala zbog nerealnih nada Kosova", rekao je Ćotrić.

Ja
20. Mart 2021.
I od ovog sveta nece biti nista samo zla i lazi sila i nepravda !!!!!!!