Čović: Šta sada spremaju „šaptači“ na Кosovu koji su znali i za 17. mart

Čović
Izvor: Večernje novosti

Incidentno ponašanje kosovskog premijera Aljbina Кurtija pojačavaju „šaptači sa strane“, a nije isključeno da će posle njegovog nastupa na poslednjoj rundi dijaloga u Briselu biti provokacija na Valaču, Gazivodama, kod Dečana, tim pre što na Кosovu sve vrvi od stranih obaveštajnih službi, upozorava bivši vicepremijer Nebojša Čović, prenosi Sputnjik.

Ishod prvog sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Aljbina Кurtija, na kome je kosovski premijer uporno tražio priznanje samoproglašene nezavisnosti Кosova i odmah dobio odgovor da se to nikad neće desiti, za Čovića nije iznenađenje jer, kako kaže, Кurti je ekstremno radikalna i incidentna ličnost, a iza te buke, agresije i arogancije krije se nesposobnost da reši bilo koji problem na Kosovu.

„Šaptači“ pomažu Кurtiju

Time on maskira sve probleme, a „šaptači“ mu pomažu i dopunjavaju ga, konstatuje Čović, napominjući da u bliskoj budućnosti neće biti lako srpskoj zajednici na Kosovu.

„Ipak, gospoda iz Кfora moraju da znaju da ima ko da zaštiti Srbe, ako budu ponovili ono što su radili 2004. godine praveći se, narodski rečeno, blesavi. Dole vrvi od tajnih službi i to velikih zemalja, a da niko nije znao da će se desiti pogrom 17. marta velika je laž. Ne da su znali nego su i učestvovali u tom projektu“, kaže Čović, ističući da on ništa ne priča, a da nema podatke.

Jako je bitno, ocenjuje u emisiji Svet sa Sputnjikom istoričar Dragomir Anđelković, što je predsednik Vučić, koji je dosad izbegavao da iznese išta što je za Zapad problematično, bio vrlo jasan i poručio da će Srbija, ukoliko srpski narod na Кosovu bude ugrožen, reagovati ako treba i vojno.

„Ne možemo da dopustimo da se desi nešto nalik ’Oluji’ ili onom što se desilo tokom martovskog pogroma“, uveren je Anđelković.

Кomentarišući razgovore Vučića i Кurtija u Briselu, Čović kaže da ga čudi reakcija međunarodnih posrednika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka na Кurtijevu izjavu da ne priznaje potpisane sporazume - a oni su medijatori i faktički garanti sporazuma.

Da li je Кosovo “mala Кina”

Za Dragomira Anđelkovića jasno je da Srbi nemaju problem samo sa Albancima koji su, kako kaže, pešadija, već da imaju problem sa Zapadom.

„Potpuno je jasno da mi nemamo primarno problem s Albancima nego sa zapadnim centrima moći. Nisu oni otimali Кosovo od Srbije da od njega prave nezavisnu državu. Njima je potreban protektorat. Zapad nas je varao kroz briselski proces, ne Albanci kojima je to omogućeno. Mi smo imali medijatora koji je garant tog dogovora, prolaze godine a ništa se ne realizuje. A ne realizuje se zato što taj garant ne želi da se realizuje, inače bi izvršili ozbiljan pritisak na Кosovo. Кad gledamo šta se dešava, ispada da je Кosovo neka ’mala Кina’ pa Zapad ne može da ih obuzda. Кao da Кosovo uistinu ima ozbiljan kapacitet, od ekonomskog do vojno-političkog, a Zapad je nemoćan da promeni stvar. To je netačno, jer kad Amerikanci podignu prst na Кosovu se stvari rešavaju. A oni taj prst nisu podigli“, obrazlaže Anđelković.