DPK : Kurti nije ispunio obećanja data pre dijaloga sa Srbijom

Aljbin Kurti
Izvor: Facebook

Demokratska partija Kosova optužila je premijera Aljbina Kurtija da nije ispunio obećanje da će stupiti u dijalog sa Srbijom bez razjašnjavanja sudbine nestalih, prenosi Koha.

Član predsedništva DPK Betim Gjoši naveo je da sa Kurtijem na sastanku nisu bili Vasfij Krasnići i Saranda Bogujevci i istakli da je kosovski premijer na satanak otišao prema uslovima koje je postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 „Aljbin Kurti je danas pokazao da nije ispunio obećanje koje je dao Ferdoniju Kerkeziju i Nusreti Kumnovi koji su razgovore u dijalogu uslovili razjašnjavanjem sudbine njihove dece“, naglasio je Gjoši.

Posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, visokim predstavnikom EU Đuzepeom Boreljom i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je tokom razgovora pomenuo ratne zločine koje su počinile srpske snage.

„Iako predsednik kaže da ne zna ništa, postoje oni koji znaju i koje ćemo da pitamo. Može se reći da su u Bosni i Hrvatskoj Srbi bili učesnici ali na Kosovu nije bilo zločina iza kojih nije stajala država. Istina o zločinima Miloševićeve Srbije na Kosovu je u Beogradu. Pozivamo da ljudi koji su u to vreme bili na vlasti budu sklonjeni sa svih položaja u Srbiji i ispitani o zločinima“, rekao je Kurti i naveo da je Kosovo počelo da priprema optužnice za genocid.