EU očekuje Kurtija i Vučića do kraja ove nedelje u Briselu

Brisel - dijalog - Vučić - Kurti
Izvor: Koha ditore

EU intenzivno radi na organizovanju sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu na kojem bi se razgovaralo o situaciji na severu Kosova i povratku slobode kretanja, a do sastanka bi moglo da dođe već do kraja ove nedelje, saznaje Tanjug u Briselu.

Istovremeno, za ovu nedelju potvrđen je i dolazak u Brisel američkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara sa jednom temom na agendi: situacija na Kosovu.

Nakon što je iz EU više puta poručeno da je dijalog u Briselu jedini način za rešavanje trenutne krize na Kosovu kao i svih drugih otvorenih pitanja, šef evropske diplomatije Đuzep Borelj, najavio je da će o situaciji na severu Kosova i slobodi kretanja ”narednih dana u Briselu razgovarati glavni pregovarači” Beograda i Prištine.

”Oba glavna pregovarača koji dolaze u Brisel narednih dana prvi su pozitivan korak. Od ključne je važnosti da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana”, stoji u pisanom saopštenju Borelja.

U diplomatskim krugovima u Briselu kažu da se još pregovora sa Beogradom i Prištinom oko dolaska delegacija u Brisel, ali ne isključuju da bi do sastanka moglo da dođe već krajem ove nedelje. Spekuliše se da bi do sastanka u Briselu moglo da dođe nakon posete predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, koja će sa liderima u Beogradu i Prištini razgovarati 29. septembra.

Istovremeno, u Briselu naglašavaju da očekuju bezuslovnu deeskalaciju situacije na terenu odnosno hitno povlačenje specijalnih policijskih jedinica i uklanjanje blokade puteva neprecizirajući da li je ”povratak na prethodno stanje” preduslov za održavanje najavljenih razgovora u Briselu.

Đuzepe Borelj upozorava „i kosovske i srpske lidere” da su ”u potpunosti odgovorni za sve rizike po bezbednost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji.”

Na pitanje Tanjuga zašto EU uvek koristi formulaciju „obe strane” kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU, Peter Stano, kaže da svaka tenzija na Kosovu nastaje kao „akcija ili reakcija na nešto”.

”Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištne videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedini put napred. U suprotom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu”, zaključuje Stano.

Stano za Tanjug takođe ponavlja da su svi dogovori postignuti tokom deset godina dijaloga u Briselu „validni” i da ih „niko nije ukidao niti povlačio”.

Da će i SAD ovoga puta podržati ovakav ”diplomatski pristup” EU u rešavanju još jedne krize na Kosovu, najavio je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkna, Gabrijel Eskobar. On kaže da će SAD koristiti svaku priliku da „pomognu i podrže napore EU u postizanju dogovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, uključujući i saradnju njega i Lajčaka u razgovorima sa liderima i stranama u dijalogu.

Na pitanje Tanjuga da konkretizuje američke korake u rešavanju kosovskog pitanja, Eskobar kaže da SAD preko svojih ambasada u Beogradu i Prištini radi na tome da se strane vrate za sto u Briselu, a postignuti dogovori sprovedu.

”Mi ohrabrujemo lidere da posvete svoju energiju dijalogu, a ne da ga zaobilaze, da primene sve što su oni ili njihovi prethodnici dogovorili u okviru Briselskog procesa”, kaže Eskobar.

Qeert
27. Septembar 2021.
Косово = Албания

Косово это Албания.
Oni
27. Septembar 2021.
Razgovor hahaha