Mediji: Zašto su Osmani i Kurti prećutali da je Blinken tražio formiranje ZSO

Entoni Blinken
Izvor: Twitter

Iako su predsednica i premijer Kosova Vjosa Osmani i Aljbin Kurti nakon povratka iz SAD rekli da su sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom razgovarali o odnosima Kosova i Amerike, izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar naglasio je da je Blinken od kosovskih lidera tražio formiranje ZSO, prenose prištinski mediji.

Mediji podsećaju da su Kurti i Osmani učestvovali na ceremoniji u Vašingtonu, gde je Kosovu potpisalo sporazum sa MCC vredan više od 200 miliona dolara i da su tada dogovorili i sastanak sa američkim državnim sekretarom, međutim, ističu da pun sadržaj tog sastanka do danas nije otkriven.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar otkrio je danas da je Blinken tražio od Kurtija i Osmanija da Kosovo prihvati razgovore o formiranje ZSO, što je jedan od razloga zbog kojih su Kurti i Osmani na vlasti.

Prema pisanju Reporterija, nakon povratka iz SAD, na konferenciji za novinarime, Kurti i Osmani su efektivno sakrili temu ZSO o kojoj se razgovaralo sa Blinkenom. Osmani je tada rekla da se nije razgovaralo o Otvorenom Balkanu, dok je Kurti istakao da se govorilo o odnosima SAD i Kosova.

"Gotovo ceo sastanak odnosio se na bilateralne odnose Kosova i SAD i međunarodni kontekst. SAD u potpunosti priznaju Kosovo onakvo kako su se proglasile, kao nezavisnu, suverenu i demokratsku državu. Za SAD je Kosovo normalna zemlja. Ono što prihvatamo jeste da odnosi sa Srbijom nisu normalni", rekao je Kurti po povratku iz SAD.

Poslednjih dana, kada su odnosi na severu Kosova bili zategnuti zbog odluke Vlade o reciprocitetu, predstavnici srpske zajednice zatražili su formiranje ZSO.

Zahtev za  formiranje ZSO uputila je i Evropska unija. To je ponovio potpredsednik Evropske komisije i šef diplomatije EU Žozep Borelj u odgovoru koji je poslao poslanicima EP.

"Obe strane, Kosovo i Srbija, dogovorile su se o osnivanju ZSO u Briselskom sporazumu iz 2013. godine. Sporazum je ratifikovao parlament Kosova i Kosovo mora da ispuni svoju zakonsku obavezu i da ga sprovede bez kašnjenja. Obe strane moraju da ispune sve svoje međunarodno pravne obaveze i da sprovedu potpisane sporazume", rekao je Borelj.

Evropljani su preko emisara Miroslava Lajčaka uverili kosovsku stranu da ZSO neće biti nova Republika Srpska.

To je manje-više garantovao američki izaslanik za Balkan i za pregovore o Kosovu i Srbiji, koji je, videvši da Kurti i Osmani ne obelodanjuju američki zahtev, to sam objavio.

"Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je predsednici Vjosi Osmani i premijeru Kosova kada su bili u SAD, da treba da započnemo diskusiju o ZSO", naveo je Eskobar na današnjoj video konferenciji.

Međutim, Eskobar je dodao da ZSO ne treba da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

„Bili smo jasni da su se stranke ranije dogovorile o ZSO, pa o tome treba razgovarati. Međutim, ZSO ne treba da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, ne treba da stvara probleme u funkcionalnosti Kosova i ne treba da bude država u državi“, izjavio je Eskobar.