Dodik: U Briselu sam predstavio interese Republike Srpske

Milorad Dodik
Izvor: N1 Info

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na razgovorima u Briselu, bez oklevanja predstavio interese Republike Srpske koja insistira samo na Ustavu, ali i istakao da će se teško održati teritorijalni integritet i suverenitet BiH ukoliko se nastavi sa rušenjem Ustava.

Dodik je rekao da je očigledno da je u administraciji Brisela Republika Srpska ubeležena kao faktor nekog problema, te istakao da je tokom jučerašnje radne večere lidera regiona sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom naglasio da nije tačno.

"Bilo mi je drago što sam imao priliku da postavim pitanje - da li je moguće da se očuva nečiji teritorijalni integritet, što za mene nije sporno, ali kako je to moguće uspeti ako rušite Ustav te zemlje? Je li poznato igde u svetu da postoji zemlja koja je očuvala teritorijalni suverenitet i integritet, a da je srušila Ustav", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci odgovarajući na novinarska pitanja.

Dodik je rekao da takva zemlja sada postoji i da je to BiH i ocenio da će se to veoma teško održati.

"Nama je jasno da neke zapadne zemlje predvođene Amerikom traže da se ovde sprovode njihove politike, a ne normativno pravni akti kakav je Ustav BiH. Mi insistiramo na Ustavu. I još jedan apsurd u BiH, mi koji insistiramo na Ustavu smo proglašeni da rušimo teritorijalni integritet i suverenitet, a ne rušimo – mi hoćemo Ustav. Ustav je rekao kakav je teritorijalni sastav BiH i kakav je suverenitet - naveo je Dodik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao da vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj nije proces koji se može desiti u jednom danu ili godini.

"Neke stvari od toga moraće da urade i generacije koje će doći iza nas", rekao je Dodik.