Analitičari: Kurti izmišlja srpske baze, hoće da ubedi Amerikance u laž o ugroženosti Kosova

Kurti CNN.jpg
Izvor: Printscreen

Aljbin Kurti je za CNN sinoć ponovo govorio o ugroženosti od strane Beograda uz tvrdnju da "Srbija u blizini Kosova ima 42 operativne baze", što vojni analitičari u Beogradu smatraju jeftinim pokušajem kosovskog premijera da Amerikance ubedi u svoju teoriju o "srpskoj agresiji".

Analitičar Vlade Radulović za Kosovo onlajn navodi da se radi o Kurtijevom filozofiranju i da se tačno zna šta "baza podrazumeva", a da Vojska Srbije nema 42 baze u blizini administrativne linije sa Kosovom.

"Postoji mreža objekata gde su smešteni pripadnici Vojske Srbije i žandarmerije, ali to nisu baze, jer se zna šta to podrazumeva. To što Kurti tobože glumi da je Kosovo ugroženo, jeste njegov pokušaj da proda Amerikancima tu priču", kaže Radulović.

Kurti je u intervjuu za CNN izjavio da Srbija "ima 42 operativne baze koje rade oko Kosova".

"Budžet za odbranu povećali smo za 52 odsto, istovremeno povećavamo kapacitet policije i obaveštajnih službi i sarađujemo sa NATO", rekao je između ostalog Kurti.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti i doskorašnji narodni poslanik za Kosovo onlajn navodi da su pomenute tvrdnje Kurtija "obične izmišljotine".

"Sasvim je jasna ideja Kurtija i Osmani da Srbiju optuže da će da uradi isto što i Rusija Ukrajini. Pokušavaju da glume žrtvu da su tobože ugroženi od Srbije. Niko u Srbiji nema ideju da napada Kosovo, a jedini koji su ugroženi na Kosovu su Srbi, od nerazumnih akcija koje povlači Aljbin Kurti. Ovo je samo pokušaj propagande i to jeftin pokušaj da se Srbija okrivi za nešto što niko ne priprema. Što se tiče stanja Vojske Srbije i planova koje ima, ne treba zaboraviti da je Srbija članica Programa partnerstva za mir i da blisko sarađuje sa NATO i naši partneri iz NATO vrlo dobro znaju da nema nikakvog alarma i da Srbija ne planira bilo koga i da su sve takve tvrdnje izmišljitene", kaže Dragišić.