Bisenić: Dve čestitke iz SAD znak posebne pažnje prema državi Srbiji; Baraljiu: Blinkenovi šargarepa i štap

Vučić i Blinken
Izvor: Kosovo Online

Čestitka državnog sekretara SAD Entonija Blinkena građanima Srbije povodom Dana državnosti, koja je stigla posle čestitke predsednika Džozefa Bajdena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću istim povodom, pokazuje poseban značaj koji zvanični Vašington danas ukazuje državi Srbiji i srpskom narodu, smatra dugogodišnji novinar i vrsni poznavalac međunarodnih prilika Dragan Bisenić. Njega i poznatog prištinskog analitičara Mazljuma Baraljijua pitali smo za ocenu onoga što su kroz čestitku građanima Srbije poručili čelni ljudi SAD.

Bisenić kaže da je "upadljivo" da su iz Vašingtona Srbiji "upućene dve čestitke za Dan državnosti".

"Uobičajeno je da šef države uputi čestitku šefu države, što je američki predsednik Bajden i učinio, dok su istovremene ministarske čestitke sasvim retke. Obe zajedno predstavljaju znak posebnog davanja značaja toj državi. Već duže vreme uočljiva je posebna pažnja s kojom se SAD odnose prema Srbiji, a to nije ostalo bez odgovora jer su pre dve nedelje srpski ministar spoljnih poslova, patrijarh SPC i načelnik Generalštaba boravili su u SAD", istakao je Bisenić za Kosovo onlajn.

Bisenić: Blinken svestan težine situacije

On kaže da je američki predsednik posebno pozdravio podršku Srbije predlogu Evropske unije o normalizaciji, "koji će doprineti stvaranju mirnije i prosperitetnije budućnosti regiona".

"Bajden je naveo da je potrebno da "pozovemo Rusiju na odgovornost za njen nepravedan i ničim izazvan rat protiv Ukrajine. Blinkenova poruka predstavlja preciziranje i dodatnu elaboraciju dva najvažnija elementa poruke predsednika Bajdena: normalizaciju odnosa s Kosovom i odnosa Srbije i Rusije. Čestitka državnog sekretara Blinkena predstavlja jasno ohrabrenje srpskom rukovodstvu, pošto se obraća “srpskim liderima”, da potpiše nemačko – francuski predlog o Kosovu i da uvede sankcije Rusiji. Blinkenova podrška jasno ističe i posebno naglašava podsticaje, posebno za "srpski narod“ ukoliko učini neophodne korake, da se čini da je samo zbog toga i data, jer bi takve utilitarističe poruke u predsednikovoj čestitki bile pomalo neprikladne", objašnjava Bisenić. 

Bisenić ističe da je Blinken svestan koliko Kosovo znači Srbima i da im je prihvatanje njegovog odvajanja od Srbije nezamislivo.

"Najvažniji smisao njegove čestitke je da Srbija neće zažaliti jer će “nagrada za srpski narod” biti “ogromna”, ukoliko bude napravio “teške kompromise”, odnosno ukoliko se sa srpske strane prihvati i podrži definitivno odvajanje Kosova od Srbije i stvaranje nezavisne države. Ton ukazuje da je Blinken svestan da je takvo nešto za Srbe nestvarno i nezamislivo. Zbog toga, američki državni sekretar sledi matricu i relaciju "prinošenja žrtve“ i "nagrada“ iz srpske istorije i mitologije. Osvrćući se na teške posledice i žrtve koje su nastale posle 27. marta 1941. britanski premijer Čerčil je rekao "Jugoslavija je bila pala, ali mi smo je podigli“, a američki državni sekretar Blinken na sličan način obećava satisfakciju za srpsko osećanje gubitka", naglašava Bisenić.  

On dodaje da su "ove dve poruke samo nastavak intenzivnog uključivanja Vašingtona u stanje na Balkanu"

"U nekim slučajevima upravo na strani Srbije i to upravo preko ova dva pitanja. U slučaju Srbije i dijaloga Srbije i Kosova, SAD su se snažno i donekle grubo angažovale da bi se ispunio zahtev srpske strane o obrazovanju ZSO i ispunjenju odredbi Briselskog sporazuma koji je potpisan još pre 10 godina, da su jasno zapretile kosovskom premijeru Kurtiju, koji je pružao tome najviše otpora, da će ga smeniti i obrazovati ZSO s njim ili bez njega. SAD su svesne da, nakon što učine uslugu Srbiji, Srbija će morati da uzvrati. Tu nije samo reč o političkim potezima, nego o dubljim pitanjima. Njih je već jasno predstavio američki ambasador Kristofer Hil. Američki ambasador je pre nedelju dana saopštio da je Srbija već donela odluku da se pridruži zapadnim zemljama u odnosu prema Rusiji. Američki ambasador je naglasio da veruje i ne sumnja da je Srbija na mnogo načina već donela odluku. 

"Poruka je jasna. Srbija će biti deo Evrope, da pomenem još jednu dimenziju ovoga - atlantskih struktura. To se već dešava. To je samo pitanje tempa i obima. Srbija treba da budno pazi na sopstvene interese, na to da njen moralni kompas uvek pokazuje na zapad", zaključio je ambasador Hil, podseća Bisenić.

On je dodao kako je Hil poručio da ističe vreme za uvođenje sankcija Rusiji i da su srpskim oklevanjem svi razumeli njenu poruku.

"Američki predsednik, državni sekretar i američki ambasador imaju jedinstvenu poruku: da Srbija neće zažaliti ako se njeno rukovodstvo u jednom potezu odrekne Kosova i Rusije. U Srbiji se mnogi boje da bi to bila mala pobeda u velikom porazu", zaključio je Bisenić.  

Baraljiu: Sumnjam u spremnost Prištine i Beograda

Istovremeno, prištinski analitičar Mazljum Baraljiu rekao je da je izjava državnog sekretara SAD Entonija Blinkena ozbiljna, ali da ona ne predstavlja samo šargarepu, već i štap, jer pored ekonomskog paketa koji posrednici u dijalogu nude, postoji i jasan uslov "uzmi ili ostavi".

"To je u duhu obećanja datih u toku procesa dijaloga Kosova i Srbije. Ne samo američki, već i evropski predstavnici obećali su da će dati ono što oni nazivaju "ekonomik pakedž", ali još uvek ne znamo šta će on da sadrži. Daće ekonomsku pomoć, ali su takođe nudili obligativnu opciju, odnosno, i Beogradu i Prištini je rečeno uzmi ili ostavi. U suprotnom, ako Beograd i Priština ne prihvate evropski plan, biće uvedene sankcije i druge mera koje će svakako naškoditi zemljama", rekao je Baraljiu.

Kako je naveo, Blinkenova izjava je ozbiljna ponuda koja sadrži štap i šargarepu.

Dodao je da Beograd i Priština treba da shvate da u odnosima mora doći do stabilizacije.

"Lično sumnjam da su i Beograd i Priština spremni da prihvate privremeni sporazum, jer su "daleko" jedni od drugih i zato što imaju pritiske javnog mnjenja. Svakako da je nužno doći do stabilizacije, Beograd i Priština treba da se osveste, jer su takve geostrateške okolnosti da Zapad i uopšte međunarodna zajednica neće moći još dugo da budu strpljivi", zaključio je Baraljiu.