DSK i DPK protiv Kurtija i Haradinaja: Taktika ili stvarno neslaganje o evropskom predlogu?

Krasnići, Abdidžiku, Kurti, Haradinaj
Izvor: Sputnik/Bizlife/RSE/KosovaPress

Od trenutka kada je evropski predlog zvanično objavljen, dve najveće opozicione partije na Kosovu Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova izjasnili su se protiv. Podršku predlogu dala je jedino Alijansa za budućnost Kosova. Ekspert za politička pitanja Škeljzen Maljići ocenio je za Kosovo onlajn da su DSK i DPK zamenili uloge sa Samoopredeljenjem, dok analitičar Ljubomir Stanojković navodi da opozicione partije koriste krucijalne teme za popravljanje svog političkog rejtinga.

Lideri opozicije sastali su se krajem prošle nedelje sa izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, a sudeći po njihovim izjavama nakon sastanka, nisu promenili stav o evropskom predlogu.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku je posle susreta sa Lajčakom rekao da DSK podržava proces dijaloga, uz posredovanje EU i uz direktno učešće SAD, kao što podržava i primenu svih sporazuma postignutih u ovom procesu, međutim naglasio da je Kosovu potreban sporazum fokusiran na međusobno priznanje.

"Nijedan drugi sporazum ne garantuje normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Odricanje od priznanja je direktna odgovornost premijera Aljbina Kurtija i drugih ustavnih institucija Kosova“, poručio je Abdidžiku i dodao da je od Lajčaka tražio pojašnjenja u vezi sa tekstom predloženog sporazuma, konkretno u vezi sa preambulom, članom 7, članom 10 i planom implementacije sadašnjeg sporazuma.

I dok je glavna zamerka DSK na evropski predlog međusobno priznanje, za Demokratsku partiju Kosova je dodatno problem i to što je, kako navode, Zajednica srpskih opština glavna tema predloga.

Predsednik DPK Memlji Krasnići je, nakon sastanka sa Lajčakom, naveo da je kosovski premijer Aljbin Kurti "glavni krivac" što u predlogu nema međusobnog priznanja.

"Nažalost, ono što danas imamo na stolu je sporazum bez priznanja i sa ZSO kao glavnom temom. Direktna je Kurtijeva odgovornost što dve godine nije ubedio naše partnere da se postigne međusobno priznanje. Danas nemamo sveobuhvatan sporazum. Ovakvi naši stavovi ne iznenađuju međunarodne partnere. Stav DPK od 2018. godine je da je neophodno međusobno priznanje. Evropski predlog stvara novi status kvo", izjavio je Krasnići.

Jedini opozicionar koji podržava evropski predlog je lider ABK Ramuš Haradinaj koji je istakao da je taj plan "veliko dostignuće saveznika Kosova", ali ni od njega nije izostala kritika na račun Kurtija i načina na koji vodi proces dijaloga.

Stanojković: Prilika za popravljanje rejtinga stranke

Prema rečima sagovornika Kosovo onlajna opozicija ima pravo da se ne slaže sa odlukama vlasti i da na taj način iskoristi priliku da popravi svoj rejting.

Analitičar Ljubomir Stanojković, koji živi u Šilovu, smatra da je legitimno da opozicija po pitanjima koja su od krucijalnog značaja ima suprotan stav od politike koju vodi vladajuća partija.

"Najpre, opozicija svuda u svetu pa i na Kosovu svaki potez vlasti pokušava da ospori, umanji, odnosno kritikuje, smatrajući da uvek može bolje, drugačije, pogotovu je to evidentno kada su u pitanju neke značajne, krucijalne teme, kakva je ova, finalizacija odnosa Prištine i Beograda. A, francusko-nemački plan je može se slobodno reći najznačajniji deo te finalizacije. Sasvim je normalno, a i legitimno da opozicija ima drugačiji stav. Na Kosovu, pored vladajućeg Samoopredelenja imamo i tri stranke koje su u opoziciji, a imaju jak uticaj na javno mnjenje. Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u potpunosti prihvata predloženi plan, čak i sugeriše da se bez oklevanja prihvati. Sa druge strane, Demokratski Savez Abdudžikua ima neka neslaganja koja se uglavnom odnose na netransparentnost vođenja dijaloga, pa nekih zamerki oko pojedinih tačaka plana, dok Demokratska Partija Krasnićija je izrazito za odbijanje ovog plana, jer ne predviđa de jure priznanje nezavisnosti Kosova od strane Beograda", rekao je Stanojković. 

On je dodao da na to ne gleda kao na taktiku opozicije, već kao priliku da kroz svoj stav popravi rejting stranke, jer, navodi, nije isključeno da evropski plan može da dovede do novih izbora. 

"Ono što može da bude od uticaja na neki način to su pre svega različiti oblici lobiranja kod svetskih centara moći, a protesti na Kosovu, pa i širom Zapada, su vid taktike na pridobijanju bolje pozicije u vođenju dijaloga. Naravno, težnja je svake vlasti da za svoje poteze pridobije i opoziciju i u ovako teškoj situaciji je to pogotovu izraženo, ipak prevashodno više se vodi računa o partijskim interesima, nastojeći da ih istovremeno objasne i kao nacionalne", rekao je Stanojković.

Maljići: Zamena uloga Samoopredeljenja sa DSK i DPK

Ekspert za politička pitanja Škeljzen Maljići odbijanje opozicije da prihvati evropski predlog vidi kao taktiku.

Kako je rekao, evropski plan sadrži prethodne sporazume koje je opozicija dok je bila na vlasti prihvatila i ratifikovala u Skupštini Kosova.

"Mislim da se više radi o taktičkoj deklaraciji, opozicija ne može da se ne slaže, jer suština evropskog predloga jeste realizacija onih sporazuma koji su te dve partije kada su bile na vlasti potpisale kao obavezu Kosova, i koji su prošli kroz kosovski parlament. Očekivalo se da će doći do uzajamnog priznanja kao suštine procesa, takve primedbe smo imali i kod Pokreta Samoopredeljenje, ali to u ovom trenutku nije moguće. Ovo je taktika opozicije više za unutrašnju upotrebu, nego kao stav koji može da blokira predlog, jer Kurti u parlamentu ima većinu i verovatno može da osigura podršku", kaže Maljići.

Maljići smatra da opozicija igra igru koju je Kurti igrao dok je bio u opoziciji, kada je bio protiv svega što su partije na vlasti radile. 

Napominje da je takav stav opozicije takođe i signal stranim faktorima da su ambicije Kosova veće, a to je, prema njegovim rečima, da dođe do završnog sporazuma koji podrazumeva uzajamno priznanje.

Kako je naglasio, u ovoj situaciji DSK i DPK su zamenili uloge sa Samoopredeljenjem.

"Očekivao sam da će oni reći: mi smo konstruktivni i podržavamo predlog, jer je to u interesu Kosova, ali se ne slažemo sa tim što je to privremeni projekat", dodao je Majići naglašavijući da veruje da će opozicija na kraju podržati predlog.

Prema njegovim rečima, opozicija se služi ovakvom taktikom zbog prikupljanja političkih poena na unutrašnjem planu, kako bi na sledećim izborima mogla da obori Kurtija i Samoopredeljenje. 

"Pretpostavljam da ih je i Lajčak podsetio da je predlog zasnovan na ranije potpisanim sporazumima. Proces dijaloga traje dugo, dao je i dobre rezultate a tome su doprinele i te dve stranke. Ne verujem da sada žele da izbrišu istoriju, već žele da ukažu da, ako dođe do potpisivanja u Ohridu, to nije ono čemu Kosovo teži kao država", istakao je Mlajići.