Hoće li Ramuš(u) skinuti kravatu

hoće li Ramušu skinuti kravatu
Izvor: Tanjug

Da li će kosovsko vruće leto još više zagrejati prevremeni izbori ili će ono biti rashlađeno novom vladom nastalom prekomponovanjem trenutnih snaga u skupštini, više bi se moglo znati posle sutrašnje sednice predsedništva Skupštine Kosova koju je sazvao Kadri Veselji, sa jednom tačkom dnevnog reda – sazivanje sednice za raspuštanje parlamenta. Kosovo Online analizira trenutno stanje i donosi naznake mogućeg raspleta.

“Svađajte se, oči povadili”, čuvenu crnogorsku opasku, mogao bi ovih dana da upotrebi prosečan Srbin posle samo letimičnog pogleda na političku kartu Kosova i odnose među tamošnjim partijama i glavnim akterima.

“Bez nas ne možete ništa”, mogli bi na sve to da dodaju Srbi sa Kosova, gledajući kako albanski prvaci zarad dnevno-političkih poena i ličnog ćara u perspektivi zaboravljaju na još čuveniju maksimu Džona Kenedija (ili u njihovoj verziji Leke Dukađinija) pa umesto za svoju državu, gledaju da što više učine za sebe.

Dok zvanični Beograd ćuti jer posle onog “ukinite takse, pa da pričamo” i ne treba ništa više da kaže, međunarodna zajednica, tačnije njen evropski deo, pokušava da pomeri stvari sa mrtve tačke ali su im ti koraci em tromi em retki, a Amerika se baš raspričala, pa neće baš biti da je Metju Palmer u onom intervju, gde je pomenuo prioritet nove vlade (a ne novih izbora), za džabe otvarao usta.

Zna to i Ramuš Haradinaj, pa se njemu od svih direktnih ili indirektnih strana na Kosovu i oko Kosova najviše žuri. Trči na dva nivoa.

Prvi je želja da ga ne ubije sopstvena prejaka reč (o tome da je spoljna politika Kosova spoljna politika Amerike) koju je pun sebe onomad izgovorio i o koju se u poslednjih godinu dana onoliko ogrešio, pa mu je Amerika poslala žuti karton primenjujući oprobani recept na prostoru bivše Jugoslavije poznatiji kao -“Kad je teško Hag”.

Drugi je želja da ostane u sedlu i da jako drži dizgine, pa bi da što pre kapitalizuje takse na robu iz centralne Srbije (i Bosne), tvrdu politiku prema Srbiji i na drugim nivoima, sličan takav odnos prema Evropskoj uniji, pa najzad i najnoviji poziv u Hag.

Zato bi on da (prevremeni) izbori budu čim pre. Naravno, da u međuvremenu nastavi da obavlja stari posao na kojem je svojevoljno dao neopozivu ostavku. Šta ti je navika, baš mu se svidela kravata.

No, ne zovu ni Hašima Tačija zalud onako kako ga zovu još od pre vremena portparola, pa čak i da je odustao od onog Nobela, neće dozvoliti da ga nekadašnji saborac svede na protokol.

Zato je uputio predlog Veseljiju da koalicija PAN predloži novog mandatara, Veselji brže-bolje odgovorio da oni predlog nemaju i da moraju izbori, Tači to prećutao, a Veselji za sutra sazvao sednicu Predsedništva Skupštine Kosova, sa jednom tačkom dnevnog reda - sazivanje sednice za raspustanje trenutnog saziva.

Kako je Kosovo-Online načuo u prištinskoj političkoj čaršiji, sutra će biti definisan termin i zakazana sednica za raspuštanje parlamenta. Kad do te sednice dođe, potrebno je da 81 poslanik (dvotrećinska većina) glasa za raspuštanje. Ista ona prištinska politička čaršija sumnja u takav ishod.

Dakle, dok “publika” gleda u Tačijev i Veseljijev "dupli pas", neće ni primetiti da vreme prolazi, Haradinaju će padati rejting, a imaće i vakta da dodatno izlobiraju za novu vladu, starog saziva.

Tu vladu činile bi Veseljijeva (i Tačijeva) Demokratska partija Kosova sa 23 mandata, Socijaldemokratska partija Kosova sa 12 mandata, Socijaldemoktska inicijativa sa 8 mandata, Alijansa za novo Kosovo 2 mandata i 20 mandata manjine (10 mandata Srbi).

Njen prvi zadatak bio bi da ukinu takse na robu iz Srbije.

Pre toga Ramušu moraju skinuti kravatu. Ili će je on sam skuniti, jer posle onog javnog žutog kartona ili više drugih upozorenja veoma lako može dobiti i crveni.

To bi tek bio fijasko jer igra na sve ili ništa, u kojoj je sve njegova prošlogodišnja želja da takse budu svilen gajtan za predsednika Srbije Aleksandra Vučića (kome je predviđao kraj 20. decembra prošle godine) može da rezultira sa ama baš ništa.