Ko je kolonizovao Kosovo: Istorijske činjenice "protiv" Albanaca, srpski tragovi svuda

Pink Garić Beriša
Izvor: Printscreen

Albanska javnost na Kosovu "na nož" je dočekala izjavu francuske analitičarke Marion Marešal, koja je juče istakla činjenicu da je na Kosovu učinjena drastična demografska promena, pošto je nekadašnja srpska, pravoslavna zemlja kolonizovana od strane Albanaca muslimana. Marešal je to dovela u kontekst sličnih promena koje su se desile u Francuskoj sa dolaskom stanovništva iz bivših kolonija na severu Afrike.

Albansko javno mnjenje u Prištini, predvođeno političarima, međutim, insistira na tezi da su Srbi "kolonizovali Kosovo", na kome, prema tim tvrdnjama, zapravo oduvek žive Albanci. Za tu teoriju, ipak, ima jako malo istorijskih i materijalnih činjenica.

Na ovu temu, urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić rekao je za TV Pink da Srbi i Albanci danas dele sličnu tradiciju jer ih povezuje isto područje na kom žive, ali da su neke činjenice nepobitne.

"Sa druge strane nema nikakve dileme na to što je ukazala gospođa Marešal, a to je da mi na Kosovu i Metohiji imamo gotovo 90 odsto srpskog kulturnog nasleđa. Metohija, to je sve nekada bio crkveni posed, a sada tu gotovo sto posto populacije čini albansko stanovništvo. Kroz vekove je oduzimano, otimano", kaže Garić.

Kako je Garić ukazao, tokom vekova je došlo do demografske promene na prostoru Kosova i Metohije.

"Srbi su se često dizali protiv Turaka, na strani Ugarske, Austrije. Turci su se zatim žestoko svetili i činili zločine pa su Srbi morali da se sele i beže od Turaka. U 17. i 18. veku zato dolazi do masovnijeg naseljavanja Albanaca na te prostore sa prostora današnje severne Albanije. Postoji puno pokušaja albanskih istoriografa da kreiraju tu novu srednjovekovnu istoriju, ali to je dosta teško, iako se može naići na pokušaje prisvajanja Kosovske bitke, pa čak i tvrdnje da je Miloš Obilić bio Albanac. Nedostaju, ipak, činjenice u albanskoj istoriji da bi se moglo dokazati da su oni na području Kosova pre Srba, o čemu je čak i ministarka Gervala u UN govorila. Ona kaže da su Albanci uz Grke najstariji narod u Evropi, što je duhovito, ali takve izjave mogu biti veoma opasne", navodi Garić, uz napomenu da Albancima na Kosovu treba nešto iz istorije na šta bi se naslonili u pokušaju da "dokažu svoju državnost".

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, rekao je da nema iznenađenja u izjavi francuske analitičarke Marion Marešal.

"Često sam imao običaj da kažem da je udario svoj na svoga. Mnogo toga, od prezimena na Kosovu, koja su slična srpskim. Nikada se ne postavlja pitanje šta je sa Srbima koji su se poalbančili", rekao je Beriša.

Prema njegom rečima, to se najbolje vidi po prezimenima i imenima koja su rasprostranjena među srpskim i albanskim življem na teritoriji Kosova.

"Među Albancima sa Kosmeta ima mnogo lažnog patriotizma", kaže Beriša.