Može li epidemija koronavirusa na Kosovu doneti i nešto dobro?

Koronavirus - Priština
Izvor: Politika

Epidemija koronavirusa donela je zastrašujuće posledice za celu planetu, pa i za građane Kosova i Srbije. Strah od nevidljivog protivnika raširio se munjevitom brzinom i svakim sledećim danom sve više preti da trajno promeni način života i ustaljene navike svih nas.

I dok sa svih strana stižu tragične slike i loše prognoze, u celoj toj prilično mučnoj situaciji, ipak, može da bude i nečega dobrog.

Ništa tako efikasno ne ujedinjuje ljude, pa i one koji nisu prijatelji, kao što to čini zajednički neprijatelj. Bezbroj puta kroz istoriju to se pokazalo i postalo neka vrsta nepisanog pravila. Sada kad se smrtonosni virus uselio i u naše gradove, sela i ulice, kad osećamo njegovo prisustvo i pretnju svuda okolo, neki stari i izlizani sukobi i trvenja padaju u drugi plan, postaju nevažni kao lanjski snegovi. Ili bi bar tako trebalo da bude.

Slika od pre neko veče kada su na mostu između Južne i Severne Mitrovice gradonačelnici Bahtiri i Rakić zajedno poslali poruku o važnosti pridržavanja preventivnih mera svim građanima, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, jedan je od slikovitih primera ove priče. Nešto slično dan, dva ranije videli smo i kada su kosovski Albanci u grčevitoj potrazi za brašnom potrčali u srpske prodavnice, koje davno nisu posećivali. Ovakvih situacija u svakodnevnom životu sigurno ima još i mnogo više.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je u prethodne tri nedelje organizovano 250 kamiona sa osnovnim životnim namirnicama za srpske sredine na Kosovu i da je isporučeno više od 2.500 tona osnovnih životnih namirnica, pa se, naglasio je, više pitanje snadbevanja namirnicama u srpskim sredinama ne postavlja, i posebno napomenuo: “I da, ima i za komšije”.

Bivši državni sekretar SAD, legendarni Henri Kisindžer, upozorio je danas da koronavirus može izazvati ekonomsku katastrofu širom sveta, koja bi pogodila više budućih generacija i poručuje da hitno treba početi sa planovima za novu eru, koja stiže sa ovim virusom.

I dok borba za spas planete traje i niko nije siguran od onoga što koronavirus sa sobom nosi, postavlja se logično pitanje - koliko prostora ostaje za novo kopanje po nekim starim ranama i za dalje širenje mržnje i sukoba. Kao što to danas rade pojedinci, poput bivšeg komandanta OVK Nuredina Ibišija na primer, koji doliva ulje na vatru i traži nekakvu intervenciju Prištine na severu Kosova jer je tamo uveden karantin.

Politička dešavanja u Prištinu, doduše, pokazala su prethodnih dana da pojedinci definitivno misle da su imuni na koronavirus, pa nesmanjenom žestinom nastavljaju sa borbom za lične i partijske interese. Kakve će to sve posledice doneti videćemo u danima koji slede.

Syla
06. April 2020.
Do sada, medju najboljim portalima u Kosovu