Nema paralele sa Donjeckom i Luganskom, ali Kosovo će sada teže do novih priznanja

Baraljiu i Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Povodom odluke Moskve da prizna samostalnost ukrajinskih oblasti Donjeck i Lugansk, analitičari u Prištini ocenjuju da se ne može povući paralela sa Kosovom, ali da je nesporno da će trenutna situacija otežati Kosovu da stigne do cilja i do novih priznanja.

Mazlum Baraljiu za Kosovo onlajn ističe da je trenutna situacija rizična, jer je Rusija bez obzira na upozorenja Zapada odlučila da prisvoji deo Ukrajine.

"Trenutna situacija u Ukrajini je vrlo rizična i opasna. Tendencije ruske vlade da, bez obzira na ukazivanje iz celog sveta da treba da se uzdrži od podizanja tenzija i namere, juče se pokazala kao istinita. Putin je ispočetka nameravao da napadne Ukrajinu. Smatram da je ova situacija neprihvatljiva za ceo svet", kazao je Baraljiu.

On ističe da se trenutna situacija ne može uporediti sa Kosovom.

"Smatram da se ne može uspostaviti paralela Donjecka sa Kosovom, jer se ne zna kakva će biti reakcija Zapada i NATO, a sa druge strane ne znaju se prave namere Putina, koji je pristao da razgovara sa Bajdenom. Znamo da su trupe Rusije ušle u oblast Donjecka, ali se nadam da će preovladati razuman odnos Zapada i Rusije da se uzdrže od produbljivanja krize koja je u toku", kazao je Baraljiu.

Kako dalje navodi, Kosovo nema veze sa oblastima u Ukrajini, jer Kosovo ima istoriju dugu hiljadu godina, dok su oblasti u Ukrajini stvorene veštačkim putem.

"Nikako nema veze sa Kosovom, Putin je uništio Ukrajinu i njen narod, delovanjem dva puta na nju i to ukazuje na agresivnu politiku. I sam Putin  je istakao da je raspad Sovjetskog saveza bila greška, i sada pokušava da vrati prošlost, ali Kosovo nema veze sa Ukrajinom. Paralela koje se uspostavlja je veštačka radi političkih ciljeva. U realnom i istorijskom smislu Kosovo je priznao ceo svet i istorija Kosova je stara na hiljade godina, dok su pokrajine u Ukrajini stvorene veštačkim putem tokom Drugog svetskog rata", kazao je Baraljiu.

I analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da situacija u Ukrajini predstavlja opasnost po svetski mir, kao i da prozrukuje nestabilnost u regionu.

"Situacija u Ukrajini je veoma opasna po svetski mir, radi se o ratu između svetske sile i sile koja ima 50 miliona ljudi, što nije malo", kazao je Spahiu za Kosovo onlajn.

Kako je istakao, sutuacija u kojoj se Kosovo nalazilo kada je proglasilo nezavisnost i situacija u kojoj se sada nalaze Donjeck i Lugansk se razlikuje po svim pitanjima.

"Nema paralele sa Kosovom u suštinskom smislu, jer je na Kosovu bio pokušaj genocida. Ovde se radi o političkoj volji dela Ukrajine, koji želi da se pripoji Rusiji, ali svakako dovodi u iskušenje i situaciju na Kosovu, koja i dalje nije rešena zbog stava Srbije", kazao je Spahiu.

Spahiu smatra da će se trenutna situacija u Ukrajini odraziti i na Kosovo, jer će države koje nisu priznale Kosovo biti još umerenije u daljim postupcima, što je svakako otežavajuća situacija.