Odlazak Đukanovića: Promena stava Podgorice o Kosovu malo verovatna, ali Priština može da ostane usamljena izvan „Otvorenog Balkana“

Osmani i Đukanovic.jpg
Izvor: Kosovo Online

Novoizabrani crnogorski predsednik Jakov Milatović, koji će na dužnost stupiti u maju, odmah nakon izbora jasno je poručio da Crna Gora neće promeniti stav o priznanju nezavisnosti Kosova. Sagovornici Kosovo onlajna saglasni su da je to i očekivana reakcija novog šefa crnogorske države i da nije realno očekivati promenu pozicije Podgorice po tom pitanju. Sa druge strane, kako ukazuju, s obzirom na pozitivan odsnos Milatovića prema "Otvorenom Balkanu", ne bi bilo čudno da Priština ostane izolovana – jedina van te regionalne inicijative za saradnju.

Još uvek aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović jedan je od najvernijih saveznika Kosova u regionu i narativa o politici Beograda kao izvoru nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, a nakon njegovog poraza predsedničkim izborima postavlja se pitanje koliko Priština ima razloga da žali zbog toga.

Đukanović je možda najjasniju podršku, pred drugi krug izbora, pored one od bošnjačkog čnana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića, dobio od kosovskog premijera Aljbin Kurti, koji je čak ocenio da bi pobeda Milatovića "otvorila put nestanku crnogorske nacije, dominaciji SPC", kao i stvaranju "srpskog sveta".

Docent Fakulteta političkih nauka Despot Kovačević kaže za Kosovo onlajn da je takva ocena preterana, jer Milatović ni u jednom momentu nije pomenuo "srpski svet", već je to isključivo pomenuto od strane njegovih političkih protivnika, u cilju antagonizacije biračkog tela.

Ističe da takva priča u Crnoj Gori više ne uspeva, jer su građani pokazali svoj stav - da treba imati umerenu politiku, usmerenu ka centru, koja se bavi socio-ekonomskim temama, ne deleći ni na kakav identitetski način ljude u Crnoj Gori, i ne govoreći o "velikosrpskim projektima".

Prema njegovim rečima, Srbija se najmanje mešala od svih zemalja regiona u izbore u Crnoj Gori i zato je "promašena priča" o srpskom svetu.

"Takvi navodi su netačni. Bilo je uvek određenih mešanja Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore, i to se karakterisalo negativno, ali ovog puta Srbija je bila uzdržana za razliku od drugih regionalnih primera. Kurti i Bećirović, kao i Kovačevski podržali su Đukanovića, Dodik je podržao Mandića, ali je Milatović ostao usamljen, bez velike podrške", konstatuje Kovačević.

Dodaje da pobedu Milatovića i buduće odnose u region, pa i Podgorice i Prištine, treba posmatrati u širem kontekstu, odnosno ukazuje da je Milo Đukanović bio izričito protiv "Otvorenog Balkana", dok je Milatović pokazao da vidi Crnu Goru kao deo regionalnih inicijativa, pa i te, kojoj kosovska strana ne želi da pristupi.

"Ako se i Crna Gora pridruži tom projektu, Kosovo će ostati usamljen slučaj među zemljama koji su deo ‘Otvorenog Balkana’, i ostaje BiH. S tim u vezi, Priština može da izrazi određenu zabrinutost zato što će ostati ‘crna rupa’ na tom projektu, koji pokazao svoje pozitivne strane. To je verovato prvi i najveći probem za Prištinu - kako da se snađu u situaciji u kojoj su i Albanija i Severna Makedonija i Crna Gora potencijalo, a oni ostaju isključeni iz igre", primećuje Kovačević.

To je, ukazuje, nova situacija u kakvoj je ranije bila Srbija - isključena iz regionalnih okvira, dok sada Srbija sa drugim zemljama pravi regionalnu inicijativu koja je svakako predvorje Evropske unije, i dobar pokazatelj kako se u regionu može sarađivati, iako nema direktnog pristupanja EU, koje je dosta daleko.

Na pitanje hoće li Milatović promeniti odnos prema Srbiji i Kosovu, Kovačević odgovara da je Milatović oprezan kada govori o regionalnim odnosima, odnosno govori o popravljanju odnosa Crne Gore sa svima u region.

"Kada je reč o stavu Crne Gore o statusu Kosova, čini mi se da se taj stav, s obirom da je Podgorica član NATO-a i na putu ka EU, neće menjati. Jednom zauzet stav, teško je promeniti. Iako postoje zemlje koje povlaće priznanje, u evropskim okvirima to se još nije desilo, i teško ke da će se u tome naći partner u Crnog Gori. Nije u pitanju samo Milatović, to ne bi učinili ni drugi akteri. Daleko smo od promene stava Podgorice po pitanju nezavisnosti Kosova", rekao je Kovačević.

Politički analitičar Vladimir Pavićević kaže za Kosovo onlajn da je dobro što je Milatović najavio da će prvo u posetu putovati u Brisel i u Beograd, a da će se po pitanju Kosova, naglašavati važnost dijaloga, te da će Crna Gora da pozdraviti rešenje koje bude dogovor Beograda i Prištine.

"Videli smo uoči izbora da je Kurti direktno podržao Mila Đukanovića i neprimereno komentarisao šta bi mogle da budu negativne posledice ukoliko bi Đukanović izgubio. Đukanović je ubedljivo i zasluženo izgubio i logično je da Кurti ima razloga za nezadovoljstvo", smatra Pavićević.

Dodaje da je u Crnoj Gori ostvareno puno razvlašćivanje Mila Đukanovića i DPS-a, što je interes i želja ogromnog broja građana Crne Gore.

"Crna Gora sada ide ka stabilizaciji prilika i progresu", uveren je Pavićević.

Promenu odnosa Crne Gore prema Kosovu ne očekuju ni u Prištini, a analiticar Gazmir Raci kaže za Kosovo onlajn da nema razloga za političku zabrinutost.

"Ne očekujem promenu odnosa Crne Gore prema Kosovu. Crna Gora, ali i Kosovo, započeli su put ka članstvu u Evropskoj uniji. Regionalna saradnja, susedstvo i održivi mir su preduslovi za koje je potrebno uključiti i Crnu Goru i Kosovo jer su deo kopenhaških kriterijuma za članstvo u EU", napominje Raci.

Podseća da u Crnoj Gori žive i Albanci koji su deo te zemlje i važni faktori u političkom aspektu.

"Izabrani crnogorski predsednik nema stav protiv nezavisnosti Kosova, u noći pobede rekao je da je zainteresovan za saradnju sa svim zemljama Zapadnog Balkana. Crna Gora je napravila veliki zaokret na prošlim izborima, jer je stigla nova klasa novih političara koji su obećali da će uskoro Crnu Goru učiniti članicom EU, oni su i članice NATO. Nema razloga za političku zabrinutost od bilo koga", dodao je Raci.

Ipak, ima i onih koji misle da će se pad Đukanovića negativno odraziti ne samo na odnose Crne Gore sa Kosovom, već i u regionu, poput bivšeg ambasadora Crne Gore na Kosovu i predsednika Nacionalne albanske unije u Crnoj Gori Ferhata Dinoše, koji je rekao da su snage koje podržavaju Milatovića bile protiv svih projekata moderne Crne Gore - od nezavisnosti Crne Gore, njenog ulaska u NATO, pa do priznavanja Kosova.

U analizi za Indeks onlajn, Dinoša tvrdi da su te snage uglavnom srpski i proruski orijentisane i da je teško da će ostati bez uticaja u novoj državnoj politici.

Priznaje da je Milatović u kampanji, na novinarsko pitanje o stavu o Kosovu, odgovorio da je "država Kosovo činjenica".

"Ali, jedno je predizborna kampanja, a drugo bi mogle da budu kampanje ‘srpskog sveta’, koje mogu da pokušaju da utiču i na Crnu Goru i na deo Kosova“, navodi Dinoša.