Postoji li Briselski sporazum

Garić, Milivojević i Stojanović
Izvor: RTS/Print Screen

Diplomata Zoran Milivojević kaže, povodom krize na Kosovu, da smo u fazi kada je esklacija na terenu moguća. Glavni urednik portala "Kosovo onlajn" Miloš Garić ocenjuje da je došlo do nove faze u odnosu Srba na severu Kosova prema Prištini, kao i u odnosu njih i Beograda prema međunarodnoj zajednici. Dugogodišnji dopisnik iz Nemačke Miroslav Stojanović smatra da međunarodna zajednica ima mogućnosti i sredstava da prisili Prištinu da poštuje Briselski sporazum, prenosi RTS.

Svi politički i institucionalni predstavnici Srba na Kosovu, među kojima su i poslanici, predsednici opština, policajci, sudije, podneli su ostavke u institucijama. Postavili su dva uslova za povratak: da Priština povuče odluku o preregistraciji tablica i da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Miloš Garić, glavni urednik portala Kosovo onlajn,  izjavio je emisiji "Oko" da je došlo do nove faza u odnosu Srba na Kosovu prema Prištini, kao i u odnosu njih i države Srbije prema Briselu i međunarodnim posrednicima.

"Shvatili smo da smo izigrani i prevareni u dobroj meri. Briselski sporazum nije napravljen da bi ga poštovali svi, već samo Srbi. S druge strane, ono što je trebalo da uradi Priština – da se interesi Srba zaštite kroz ZSO, nije bilo ni blizu da se dogodi, s obzirom na samovolju Aljbina Kurtija u poslednje dve godine", ističe Garić.

Miroslav Stojanović, dugogodišnji dopisnik iz Nemačke kaže da "radikalan potez koji su povukli Srbi na severu Kosova, isteruje na čistac ne samo Prištinu, već politički Brisel i metropole u EU".

Na pitanje zašto međunarodna zajednica ne reaguje na nepoštovanje Briselskog sporazuma, Stojanović kaže da ne može da odgovori precizno, ali da ima sredstava i mogućnosti da prisili Prištinu da prihvati što je potpisala.

Govoreći o mogućnosti Prištine da postane članica EU, Stojanović kaže da nije realna, ali da Priština povlači iz njene perspektive dobre poteze.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da smo ušli u fazu kada je eskalacija na terenu potpuno moguća.

"Čuli smo od Aljbina Kurtija da ne odustaje od svojih mera, što znači da bi od 21. novembra počelo kažnjavanje i oduzimanje vozila. Na sceni je i odlučnost srpske strane i naroda da to ne dozvoli", kaže Milivojević.

Naglašava da nema poverenje u kredibilitet EU, jer ga je izgubila u proteklim godinama, ali smatra da je Amerika "izlazna varijanta" da ne dođe do eskalacije.

"Imamo i Kfor i Unmik. Pozvani su da štite mir i stabilnost. Njihov mandat sada dolazi do punog izražaja, pogotovo kada na severu KiM nema policije koja bi štitila Srbe", navodi Milivojević.

Milivojević ističe da je odgovornost dela međunarodne zajednice, pitanje njihovog kredibiliteta u širem političkom kontekstu.

Smatra da će se pitanje njihovog kredibileteta videti na osnovu toga da li će 21. novembra biti suspenzije jednostranih mera Prištine, kao i da li će pitanje ZSO biti stavljeno na sto.

Potpredsednik Srpske liste i poslanik u ostavci Igor Simić izjavio je da je u Severnoj Mitrovici mirno, ali da su tenzije visoke, kao i da se oseća zabrinutost građana. "Oseća se i čvrsta rešenost i odlučnost srpskog naroda da ono što je započeto pre nekoliko dana, našim ostavkama, se nastavi i dalje", kaže Simić.

Naglašava da srpski politički prestavnici, koji su odlučili da napuste kosovske institucije, imaju punu podršku građana na severu KiM.

"Stanje u smislu bezbednosti je za sada mirno. Isticali smo da Kfor i Euleks, kao međunarodne misije koje imaju mandat prema Rezuluciji 1244 UN, preuzmu odgovornost za bezbednost na severu KiM", ističe Simić.