Promena Kurtijevih prioriteta: Dijalog s Beogradom sa sedmog "skočio" na prvo mesto

Aljbin Kurti
Izvor: Gazeta Express

Na današnji dan pre dve godine Pokret Samoopredeljenje ostvario je pobedu na prevremenim izborima održanim na Kosovu, a lider te stranke i aktuelni premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je tada da dijalog Prištine i Beograda posredstvom Evropske unije neće biti prioritet vlasti koju će on da predvodi.

Samoopredeljenje je na tim izborima ostvarilo ubedljivu pobedu sa osvojenih 50,28 odsto glasova.

"Dijalog sa Srbijom je na šestom ili sedmom mestu. Naš prioritet su pravda i zapošljavanje", rekao je Aljbin Kurti u svom prvom govoru nakon proglašenja pobede.

Za dve godine, međutim, dosta se toga promenilo. Preko mnogobrojnih kriza, došlo je do sve većih pritisaka međunarodnih partnera Kosova, i onog najvećeg SAD odakle se sve više ponavlja da je neophodno nastaviti dijalog sa Srbijom i formirati ZSO.

I dok emisari sve češće dolaze, mladi sa Kosova odlaze u sve većem broju u potrazi za boljim životom, a kao jedan od glavnih razloga svog odlaska navode taj što na Kosovu nema posla, što je, podsetimo, bio Kurtijev prioritet, za razliku od dijaloga.

Predsednik Demokratske stranke Kosova Ljumir Abdidžiku saopštio je nedavno da je samo tokom 2022. godine Kosovo napustilo 49.000 ljudi, dok je Svetska banka u poslednjem izveštaju navela da je nezaposlenost na Kosovu najveća na Zapadnom Balkanu i iznosi 31,3 odsto.

Spahiu: Kurtijevi neuspesi

Kosovski analitičar Nedžmedin Spahiu naveo je da kosovski premijer Aljbin Kurti za polovinu svog mandata nije uspeo da ostvari svoje prioritete, kao ni da pitanje dijaloga ostavi po strani, kako je to želeo kada je stupio na vlast.

"Nije uspeo u zapošljavanju i pravdi, video je da nije tako lako to postići. A sa sedmog mesta, dijalog je skočio na prvo mesto. Dijalog, iako ne tako dobar i ne tako lak, postao je najača strana, jer na svim drugim poljima Kurti nije uspeo. Ni obrazovanje, ni zapošljavanje, ni sva ostala polja gde jedna vlada treba da rešava probleme, Kurti to nije uspeo", naveo je Spahiu za Kosovo onlajn.

Kako je dodao, Kurti zajedno sa svojom vladom nije dobrineo nijednoj oblasti koja je bitna za građane na Kosovu.

"Kurtiju je već prošlo pola mandatata, a on nije uspeo ni kilometar autoputa da napravi, ništa nije promenio u obrazovanju, kulturi. Jedino gde bi on mogao duže da izdrži od svojih prethodnika je na polju dijaloga, ali nu tu ne stoji baš dobro", naglasio je Spahiu.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša smatra da Kurti nije postigao nikakav uspeh, pa ni po pitanju svog prioriteta broj 1.

"Opšte je poznato da Kurti radi sve suprotno od onoga što kaže. Za sve što kaže da ne bi uradio, zapravo uradiće. To je slučaj i sa dijalogom, rekao je da je dijalog na sedmom mestu, pa je sada na prvom. Međutim, Kurti blokadom i stalnim postavljanjem novih zahteva pred EU, Vašingtonom i Beogradom pokušava svoj mandat da dogura do kraja. Ali izgleda da je došlo vreme kada će, usled pritisaka svojih mentora, biti prinuđen da donese konačnu odluku", rekao je Beriša za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, Kurti nije obezbedio ekonomski boljitak za građane Kosova, ali je izazivanjem ekstremnih situacija uspeo da dovede Srbe na Kosovu u opasnost.

"Kurti nije uradio ništa za ekonomski boljitak građana na Kosovu, već se bavio sporednim stvarima, izazivanjem ekstremnih situacija dovodio Srbe i do životne ugroženosti i time je pokušao da žrtvuje kosovsko društvo, da se predstavi kao žrtva beogradske politike, a samim tim da utiče na ubrzanju priznavanja od strane Beograda", naglasio je Beriša.

Beriša: Neodgovoran kao u opoziciji

Dodao je da se Kurti i dalje ponaša kao da je deo opozicije, te ne oseća odgovornost za svoje postupke, već za to okrivljuje stranke koje su u opoziciji.

"Jedino je svakodnevnu retoriku podigao do nivoa šovinizma. To je dovelo do ovakve pozicije Srba, dok Albanci svakodnevno napuštaju Kosovo. Poznato je da je 98.000 Albanaca za dve godine napustilo Kosovo. Sve ukazuje na to da je, i u ekonomskom i u svakom drugom pogledu, kosovsko društvo u kriznoj situaciji", zaključio je Beriša.