Samit u Tirani pod visokim rizikom zbog protesta opozicije i mogućih incidenata

Albanija Air Stadion
Izvor: albaniandailynews.com

Samit EU i zemalja Zapadnog Balkana koji sutra, 6. decembra, počinje u Tirani, politički analitičari u Albaniji, ali i premijer Edi Rama ocenjuju kao istorijski događaj, ne samo za tu zemlju već i za ceo region. Ipak, kako javlja dopisnik Kosovo onlajna iz Tirane, na čitav "spektakl" senku bi mogli da bace protesti koje je najavila opozicija i potencijalni incidenti o kojima se govori prethodnih dana.

Naime, opozicija je uprkos preporuke policije da protest zakazan sa sutra bude održan na Skenderbegovom trgu, čvrsto rešena da demonstrira ispred zgrade vlade, u delu grada koji će zbog Samita biti pod posebnim merama zabrane kretanja.
 
Bivši premijer i predsednik Albanije Salji Beriša, koji predvodi opoziiciju, kasno sinoć je izjavio je da će protest ipak biti održan na glavnom gradskom bulevaru "Mučenika nacije", uprkos upozorenjima policije da neće dozvoliti da se probije bezbednosni kordon.

S druge strane, premijer Albanije Edi Rama poručuje da je održavanje protesta na dan samita apsurd i da se o bezbednosnim merama ne može pregovarati, naglasivši u izjavi za albanske medije, da će svi koji budu pokušali da ih naruše odgovarati.
 
Kako je ranije najavljeno, protestu Demokratske partije pridružiće se i Partija slobode (PS), doskorašnjeg predsednika Albanije lljira Mete.

Da će to biti "mirna manifestacija" tvrdi zamenik predsednika PS Agim Nešo. On je za Kosovo onlajn rekao da će opozicija protestovati u korist "evropske Albanije".

"Hoćemo da budemo što jasniji na tom putu. Demonstriraćemo ispred vlade, jer smo proevropski orijentisani, a protiv politike i administracije koju vodi Rama. Dakle, govoreći DA Evropi, govorimo NE režimu Edija Rame. Ukoliko nam policija ne dozvoli da protestvujemo ispred vlade mi ćemo postupiti u skladu sa ustavnim pravom  koje propisuje da građani mogu da se politički okupljaju gde god imaju mogućnosti i bez odobrenja policije, jer se radi o mirnom protestu sa zastavama EU”, rekao je Nešo.

Najavljeni protest odličan je politički marketing Demokratske partije i Saljija Beriše, tvrdi politički analitičar Ben Andoni.

Andoni kaže da je Beriša je tendeciozno izabrao 6. decembar kako bi svojim biračima pokazao koliko je moćan, da je pravi i jedini lider opozicije, a da se s druge strane EU stavi do znanja da je upravo on ta osoba s kojom treba da se razgovara.

"Mislim da ipak postoji neka komunikacija izmedju policije i DP i da će se naći  kompromisno rešenje, gde bi protest i kako mogao da se održi da ne bi bilo problema. Opozicija ima za cilj unutrašnji politički marketing,  da još jednom pokaže svojim glasačima da je protiv Edija Rame i da je ona ta koja može da promeni Albaniju i naravno da pokaže EU svoju snagu, a Berišu prikaže kao lidera koga treba uvažiti”, tvrdi Andoni.

Poznati albanski novinar i analitičar Ljutvi Derviši mišljenja je da protest ne može da naruši ugled Albanije, ali se pita zašto je vlada zbog toga zabrinuta, jer ni opozicija, kako tvrdi, ne želi nemire 6. decembra.

"Mislim da su protesti dobri. Oni su znak demokratije. Jedino slobodno društvo protestuje. Ne treba da mešamo kanone s demokratijom. Što se tiče kanona to su dobrodošlica, cveće, aplauzi, zagrljaji, a što se tiče demokratskog sistema, pravo protesta je garantovano u ustavu. Opozicija  ima dve poruke, protestujemo protiv vlade, ali izražavamo dobrodošlicu šefovima država. Kao dvoglavi Janus iz grčke mitologije, jedan pogled ima napred, a drugi nazad”, kaže Derviši za Kosovo onlajn.

Ima i onih analitičara koji su mišljenja da se iza protesta opozicije krije "ruka Rusije".

U nedavnom intervjuu za Euronjuz Albanija nekadašnji direktor nacionalne novinske agencije ATA Frok Čupi izjavio je da zbog ruske i iranske intervencije postoji rizik napada tokom Samita na nekog od lidera EU.

Te tvrdnje odbacuje Andoni, koji smatra da ne postoji mogućnost za bilo kakav incident ni na Samitu, nitu na njegovim marginama, jer je EU preduzela sve mere bezbednosti za njegovo održavanje.

Prema njegovim rečima, sve bezbednosne službe Europola, Interpola i drugih kancelarija su angažovane za Samit, više od 1.000 policajaca, protokol je striktan, s obzirom da će se 27 lidera EU i njihove delegacije, ali i delegacije iz Brisela i zemalja iz regiona sastati na istom mestu i u isto vreme.

"Albanija je samo domaćin Samita i kako takva i sama je preduzela sve bezbednosne mere", tvrdi Andoni.

Državna policija saopštila je da su preduzete vanredne mere bezbednosti tokom održavanja Samita ne precizirajući broj angažovanih pripadnika bezbednosnih službi. Za saobraćaj će u Tirani biti zatvoreno više gradskih ulica, deo auto-puta, ograničeno je kretanje građana u centru grada i u blizini mesta odražavanja sastanka lidera EU.

Ograničenja počinju danas u 14 časova i trajaće do završetka Samita i odlaska delegacija.