Sever Kosova među razlozima smene u KBS, čeka se stav SAD

KBS.jpg
Izvor: Reporteri

Na Kosovu se ocenjuje da reforme unutar Kosovskih bezbednosnih snaga neće značajno promeniti funkcionisanje te institucije, ali se izražava bojazan da odluka o smeni rukovodstva može da utiče na pogoršanje odnosa sa strateškim partnerom Kosova - Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja je ujedno i vrhovni komandant, imenovala je danas general-majora Baškima Jašarija za novog komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga.

Kosovski mediji prenose da je do smene rukovodstva u KBS došlo nakon što je dosadašnji komandant Rahman Rama odbio zahtev ministra odbrane Armenda Mehaja, da za policijsku akciju na severu Kosova ustupi oklopna vozila, koja su donirale Sjedinjene Američke Države, a koje se prema sporazumu ne mogu koristiti, otuđiti ili prodati bez njihovog odobrenja.

Stručnjak za bezbednost Drizan Šalja u izjavi za Kosovo onlajn ocenjuje da narušavanja odnosa između komandanta KBS i ministra odbrane može biti jedan od razloga za Ramino razrešenje.

Istovremeno, on ističe da je smena rukovodstva u Kosovskim bezbednosnim snagama logičan sled događaja, imajući u vidu da je došlo do promene vlasti na Kosovu. 

“Posle izbora na Kosovu, počele su promene na svim velikim pozicijama, tako je došao na red i vrh KBS. Kao razlog promena mogu biti i zadnji događaji na severu Kosova, ali ipak to nije zvanično. Zabrinjava kako će na smenu rukovodstva KBS reagovati strateški partneri, Sjedinjene Američke Države”, rekao je Šalja. 

On pozdravlja imenovanje Baškima Jašarija za novog komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga, ukazujući da potiče iz familije Adema Jašarija, koji se smatra “oslobodiocem Kosova”. 

“Ako se gleda iz ugla istorije, novi komandant je iz porodice koja je dala 56 žrtava za slobodu Kosova”, istakao je Šalja.

Sa druge strane, politički analitičar Bljerim Burjani navodi da komandant Kosovskih bezbednosnih snaga treba da bude izabran u skladu sa svojim profesionalnim sposobnostima, a ne na osnovu političkog opredeljenja. 

“Brze promene nisu dokaz da nešto može bolje funkcionisati, ali to zavisi od osobe i iskustva koje ona ima na raspolaganju. Komandant KBS ne mora biti osoba iz politike, ali treba da bude osoba sa mnogo profesionalnog iskustva”, zaključuje Burjani.