Sjajna vest iz Berlina, Nemačka protiv promene granica na Balkanu

Nemačka zastava.jpeg

To što su zapadni igrači kao opečeni skočili kada je u javnost pušten navodni slovenački non pejper koji predlaže paranje granica na Balkanu i stvaranje nacionalnih država, za Srbiju je odlična vest, piše u analizi portal Sputnjik. Novu poruku Berlina protiv promene granica, na primer, Beograd može legitimno da tumači na jedini mogući način: Da je Kosovo – Srbija.

I nije ovo nikakav cinizam, larpul piskaranje, igra reči ili jalovo logiciranje. Ne! Radi se o principu.

Jednostavno, ako je danas čvrst argument da međunarodno priznate države ostaju na svojim teritorijama kako bi se izbegla repriza "balkanske klanice“, onda taj isti princip mora da važi i za celovitu Srbiju kao članicu Ujedinjenih nacija.

A nemački ministar za Evropu Mihael Rot upravo je to izjavio – da promena granica ne rešava nijedan problem na Zapadnom Balkanu i da ta priča može da bude veoma opasna i da ponovo otvori „pandorinu kutiju“ punu sukoba.

Celovita i međunarodno priznata Srbija apsolutno može javno da podrži tu poruku Rota i da ponovi isto to, samo na svoj način. Na primer:

"Priznajemo nepovredivost svih granica na Balkanu i branimo teritorijalni integritet Srbije koja u svom sastavu ima i Kosovo i Metohiju“.

I šta nam još poručuje Rot?

Nemački ministar je povodom „non pejpera“ koji je navodno slovenački premijer Janez Janša dostavio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu rekao i da su sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana u pomirenju, bliskoj regionalnoj saradnji, udaljavanju od nacionalizma i revanšizma:

"Zemlje Zapadnog Balkana jesu i ostaju zemlje multiverskih i multietničkih društava... Sećanja na ratna dešavanja 90-tih trebalo bi da budu dovoljno upozorenje za sve, a fantazije o promeni granica pripadaju propaloj prošlosti“, zaključio je Rot.

To je takođe izjava koju potpuno i u svakom slovu i smislu može da potpiše i bilo koji zvaničnik u Beogradu. I još da pojasni:

"Kao što priznajemo sve multiverske i multietničke zemlje na Balkanu – Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju – tako i naša Srbija ostaje multiverska i multietnička zajedno sa svojim Kosovom i Metohijom“.

Naravno, nismo naivni i vrlo dobro znamo da Rot podržava baš sve granice na Balkanu osim granica Srbije.

Dobro nam je poznato da nemački ministar u stvari misli na nepovredivost granica lažnog i nepostojećeg Kosova.

Naravno da se zvaničnik iz Berlina sekira zbog celovitosti Bosne i Hercegovine i da šalje preteću poruku Republici Srpskoj da i ne pomišlja na nezavisnost.

Sve to je jasno.

Ali, zašto bi Srbija prihvatila tu nepojamnu i perverznu nedoslednost.

Zašto bi Beograd pristao na tu neviđenu šizofreniju i cinizam.

Zašto bi Srbi pristali na taj užasni antiprincip kojim se ugrožava i njihov opstanak.

Nasuprot tome, Beograd može ministru Rotu jednostavno da odgovori:

"Sve ste u pravu i sve podržavamo. Granice Srbije su – nepovredive“!

Poslednji Janjičar
22. April 2021.
Kosovo, čitaj Albanci su imali jednu tako Veliku Priliku da pokažu celome Svetu da su Veliki, nešto poput Srba za vreme i u toku raspada bivše nam zajedničke države, period 1991 - 1999.

KOSOVO čitaj Albanci su trebali biti Lider u Regionu na obilatu Međunarodnu Logistiku.

Nažalost, kao i mnogi drugi sa prostora Balkana i oni su dobrim delom prokockali neke stvari

Ne možeš samo da Ti uzmeš a da ti komšija crkne. Zapad, pa čak i USA ili SAD imaju svoje NORME koje mogu da povrate unazad, ukoliko učenici na Balkanu permanentno greše.

Za razliku od nas, njima se ne žuri i strpljivo posmatraju našu Kulturu ili naše Kulture.

Na ovu temu smo bezbroj puta pisali.

Veliki neće dozvoliti malima da budu veliki jer bi mali bili daleko Gori od današnjih Velikih ukoliko bi postali jaki kao Oni.
Nostradamus
22. April 2021.
Na svu srecu nisu nemci ti koji ce reci zadnju rec o Kosovu. A na nama srbima je da istrajemo u nasoj borbi za to nama sveto mesto. Ta nasa borba mi se cini postaje svetu za svaku godinu sve simpaticnija...jedna mala ali ponosna zemlja koja ne da svoje i suprotstavlja se mocnom zapadu. Sa druge strane postaje i tom zapadu sve jasnije da Kosovo kao ovakvo ne moze jos dugo da potraje i pitanje je vremena kada ce od njega dici ruke? Na nama je da budemo jedinstveni, ponosni i istrajni. Vreme radi za nasu Srbiju.
Miodrag iz Peći
22. April 2021.
Da ali oni koji su priznali Kosovo štite njegov teritorijalni integritet ali slanjem svojih ambasadora i na Kosovu i Srbiji jasno daju do znanja da ne priznaju celovitu Srbiju. A to je već naš srpski problem jer bi mogli prilikom prijema svakog ambasora da ga pitamo da li priznaje državu Srbiju i njen teritorijalni integritet ako ne priznaje uskratiti mu gostoprimstvo ali bi to značilo i uskraćivanje investicija te države.
Vućić je nazvao "Dobrim prijateljem" nemačkog ambasadora posle onako sramne izjave i to na srpskom da ne bude pogrešno prevedeno, zbog 40.000 Srba zapošljenih u nemačkim firmama u Srbiji. Sve je to u predizborne svrhe zamenika Merkelke jer npr. američki ambasador isto tako na srpskom ne daje tako zapaljive i uvredljive izjave.
Kmf
22. April 2021.
Kosovo je Srbijaaa!!!! Pravda za Rosica !!!!
nona
22. April 2021.
haha kosovo serbija bez serba nikad nisu bili i nikad viae nece biti samo sanjate velika albanija sad desava vi ne znate iz beograda a ovde serbi su na geto nikad serbske nogw