Šta Beograd sprema kao odgovor na nastavak prištinskog kršenja dogovora o tablicama?

Registarske tablice
Izvor: Reporteri

Kada 2. maja, za pregovarački sto u Briselu, budu ponovo seli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, u društvu visikog predstavnika EU Đuzepa Borelja i izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, razgovaraće o primeni dogovorenih sporazuma, što podrazumeva, na prvom mestu, obavezi Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, ali i pitanja nestalih. Sem toga, smatraju sagovornici Kosovo onlajn, i mnogi drugi dogovori još uvek imaju otvorena pitanja i mogu da se nađu na briselskom dnevnom redu, a jedan od njih je i pitanje registarskih tablica.

Naši sagovornici dodaju i da je pitanje tablica, koje je krajem proše godine „podiglo je temepraturu“ na severu Kosova, i dalje vruća trema isključivo zbog Kurtijevih jednostranih poteza.

Predsednik Vučić je nedavnom, na sastanku sa Srbima sa Kosova u Raški, rekao je da je Beograd poslao u Brisel predlog za rešenje tog pitanja, i to, napomenuo je, „maksimalno fer predlog“, kako bi se pronašlo kompromisno rešenje.

Ukoliko se dogovor ne postigne, a institucije u Prištini nastave da krše sporazum o registarskim tablicama i ne omoguće slobodu kretanja Srbima čija vozila koriste legalne i legitimne tablice Srbije, srpska strana će uzvratiti „značajnim i adekvatnim političkim merama u zaštiti ustavnog poretka“, poručio je Vučić tada.

Ne otkrivajući o kakvim merama je reč, Vučić je samo konstatovao da "Prištini neće biti prijatno kada budu videli kako će to da funkcioniše", jer će Beograd preduzimati na arbitraran način mere prema onima koji imaju RKS tablice u skladu sa onim što državni organi Srbije odluče.

Prema oceni analalitičara, za Srbe sa Kosova najbolje bi bilo da to primene takvih mera ni ne dođe, jer bi to značilo da je Priština prestala sa kršenjem dogovora i omogućila im potpunu slobodu kretanja, ali ukoliko one, ipak, budu morale da budu primenjene, to rešenje bi moglo da znači da će Srbija priznavati samo KS tablice.

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković ocenjuje da ni srpskoj, ni albanskoj strani na Kosovu ne odgovara dodatno zaoštravanje odnosa zbog kršenja dogovora o registarskim tabilcama.

"Mislim da nikome ne odgovara zaoštravanje i treba da radimo na smirivanju, ali očito je da prištinska strana želi zaoštravanje", rekao je Anđelković.

Anđelković je kazao da nije siguran i da ne bi mogao da komentariše na šta je predsednik Vučić konkretno mislio kada je najavio "više nego kompromisno rešenje za tablice" i mere ukoliko to rešenje Priština odbije, ali da postoji mogućnost da se radi o nekim recipročnim merama da na primer "oni onda ne mogu u Merdare sa tablicama RKS".

Na pitanje da li bi eventualno uvođenje novih mera po pitanju tablica od strane Beograda ili Prištine moglo da izazove u reakcije, incidente i da dovede do eskalacije na terenu, Anđelković ističe da su incidenti, sukobi i provokacije sa albanske strane svakodnevno prisutni u životima Srba i da bi neke novine svakako samo dodatno zakomplikovale situcaiju.

"Incidente, sukobe ili provokacije imamo svakoga dana tako da to nije ništa novo, ali naravno da to usložnjava funkcionisanje građana ukupno na prosoru južne srpske pokrajine, i ove mere koje Priština preduzima ili bilo koje recipročne mere koje bi preduzeo Beograd", kazao je Anđelković.

Smatra da situaciju čini napetm, pre svega to što Priština ne želi da se ponaša racionalno i u skladu sa sporazumima, te da je neophodno da se preduzmu neke mere ukoliko se takvo ponašanje nastavi.

"Uvek svaka mera koja ne vodi ka smirivanju situacije usložnjava situaciju, ali očito da će neke mere morati da se preduzmu ukoliko Priština nastavi da krši sporazum i ukolko je protiv kompromisnih rešenja", upozorava Anđelković.

Sva aktuelna i nerešena pitanja od ZSO, tablica, preko prisustva naoružanih specijalnih jedinica policije na severu Kosova, do nelegitimnih izbora, navodi Anđelković, trebalo bi da se nađu na stolu 2. maja u Briselu kada će sastati Vučić i Kurti, jer, kao što je rekao, mora se raditi na smirivanju situacije i pronalaženju rešenja za probleme.

Politički analitičar Ognjen Gogić kaže za Kosovo onlajn da je kompleksno kometarisati mere koje bi Beograd eventualno preduzeo ukoliko Priština odbije da prihvati kompromisno rešenje po pitanju registarskoh tablica na Kosovu, budući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije obelodanio o čemu je reč, ali navodi da bi to kompromisno rešenje moglo da se odnosi na vraćanje u upotrebu KS tablica, koje su bile neutralne i korištene su do 2021. godine.

"Priča oko tablica dosta je zbunjujuća zbog toga što smo sada imali poslednji dokument iz Brisela, koji je prihvaćen krajem februara, i takođe tretira pitanje tablica. Prema tom dokumentu treba da postoji puno prihvatanje i priznavanje svih tablica, bez obzira na to koje oznake nose", naveo je Gogić.

Prema tom dogovoru, dodaje Gogić, pretpostavljalo se da pitanje tablica neće više biti na dnevnom redu - prosto će biti prihvaćene sve tablice i neće biti nikakvih ograničenja.

"Ne znam šta bi još tu novo moglo da se predloži, osim eventualno da se opet vratimo na KS tablice, jer su one bile prihvatljive za srpsku stranu", rekao je Gogić.

Predlog da se u upotrebu vrate KS tablice, Beograd je, podseća analitičar, nudio kao opciju za rešenje i prošle godine kada je nastala kriza.

Podvlači da je predsednik Vučić prilikom razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova najavio neke kontramere i rekao da će Beograd, ukoliko Priština bude pravila probleme vlasnicima vozila sa KM tablicama, preduzimati nove mere protiv RKS tablica.

"Pretpostavljam da to znači neku vrstu restriktivnih mera i otežavanja ulaska vlasnicima tih vozlila u centralnu Srbiju. Međutim to bi bilo kontraproduktivno zbog toga što Srbi južno od Ibra imaju RKS tablice. Ima i Srba na severu sa RKS tablicama. Tako da bi tim merama onda bili pogođeni i oni, pa to možda to nije najpametnija stvar", ocenjuje Gogić.

U suštini, ono što bi trebalo da bude i trajno rešenje, naglašava, jeste da se poštuju dogovori - prvo onaj postignut u novembru po kome je Priština trebalo da dozvoli upotrebu KM tablica, a onda i dogovor u Briselu koji je usledio posle i kojem je dozvoljeno slobodno kretanje vozila sa bilo kojim tablicama.

Gogić ponavlja da bi restriktivne mere Srbije ne samo targetirale Albance, već bi pogodile i Srbe južno od Ibra, a moguće je da bi izazvalo neku spiralu akcija i rekacija između Beograda i Prištine.

"Na primer kada Beograd uvede neka ograničenja za RKS table, a onada recimo Priština odovori i uzvrati istom merom republici Srbiji i onda da mi zapravo budemo u jednoj negativnoh spirali gde jedna strana povlači potez, a druga strana odgovara, pa onda se to tako nastavlja", kaže Gogić.

Ocnjuje, takođe, da se uvođenjem različitih i naizmeničnih mera Beograda i Prištine povećava i mogućnost za tim da prištinska strana u jednom trenutku odgovori novim hapšenjima i pritvorima "na pravdi Boga", odnosno zatvaranjem Srba bez ikakvih objašnjenja.

"Oni zasigurno nikada ne bi rekli to hapšenje je zbog tablica, ali to bi moglo da usledi kao neki odgovor sa njihove strane. Mi već imamo značajno prisustvo tih specijalaca na severu koji, kako vidimo, nisu disciplinovani i lako potežu za oružjem, bilo je setimo se nekoliko tih pucnjava, a ne zna se da li se radi o pojedinačnim slučajevima ili je to naloženo i orkestrirano", kaže Gogić.

Upozorava da Priština može da poveća i broj "specijalaca lakih na obaraču" na punktovima i prelazima, što bi pojačao rizik od novih pucnjava i napada.

Smatra i da bi u Briselu 2. maja trebalo pokrenuti rešenja za ključna pitanja, koje remete i otežavaju ljudima na Kosovu svakodnevni život.

"Nije isključeno da uoči izbora i na sam izborni dan izbiju neki incidenti, to se dešavalo i ranije i to je predvidljivo, međutim, ako i prođe mirno izborni dan, onda će da se konstituišu novi organi vlasti na severu Kosova koji će biti nelegitimni. To je možda jedna od većih tema o kojoj bi trebalo da se razgovara u Briselu", rekao je Gogić.