Suđenje u Hagu: Koliko albanska javnost na Kosovu podržava optužene lidere OVK?

Specijalni sud u Hagu.png
Izvor: Reporteri

U Specijalnom sudu u Hagu 3. aprila počelo je suđenje bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju, koji su optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene na Kosovu 1998. i 1999. godine. Sagovornici Kosovo onlajna ukazuju da je među Albancima na Kosovu primetna ogromna podrška ratnim vođama, iako su mišljenja podeljena u pogledu njihovih kasnijih političkih aktivnosti.

U Prištini je dan pre početka suđenja održan veliki protest u znak solidarnosti sa optuženima u Hagu, a na dan početka ispred Specijalnog suda u Hagu okupila se albanska dijaspora koja je pozvala na oslobađanje lidera OVK.

Zastupnik Hašima Tačija, advokat Gregori Kiho, rekao je da Tači nikada nije negirao da su počinjeni zločini, ali da su ih počinili "pojedini Albanci, a ne lideri OVK", kao i da "OVK nije imala efektivnu komandu", ograđujući se tako od mnogih postupaka.

Na to šira albanska javnost nije mnogo reagovala, osim analitičara Škeljzena Gašija koji je rekao da je "šokiran izjavama odbrane u Hagu".

Advokat Tom Gaši smatra da je podrška liderima OVK morala da bude veća još 2015. godine, kada je Skupština Kosova usvojila odluku o formiranju Specijalnog suda, a profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiu kaže da ta podrška nikada nije bila stopostotna.

"To je faktički buđenje nakon osam godina, mislim da je trebalo da to bude 3. avgusta 2015. da se ne dozvoli formiranje takvog nacionalnog suda, jer škodi svima, albanskoj nacionalnosti u celini, Kosovu kao državi, i svim pripadnicima OVK. Nigde u svetu gde je bilo rata nije formiran jednonacionalni sud. Na kraju krajeva, možda bi bilo dobro da se formira sud za svakog za koga ima dokaza da je izvršio krivično delo u toku rata, a ne samo jednoj nacionalnosti", rekao je Gaši za Kosovo onlajn.

Baraljiu navodi da nijedno pitanje ne može da ima podršku naroda u potpunosti.

"Videli ste skup u Prištini, to je bio veliki skup, najveći kažu, što se i videlo na osnovu snimaka. Izgleda da postoji puna podrška većine. Nijedno pitanje ne može biti stopostotno podržano, ali izgleda da ogromna većina naroda stoji iza toga, i stajaće do kraja. Pratim dešavanja tokom suđenja, pratim odbranu, i pratio sam tužioce, misim da ima dosta nesuglasica, ali videćemo šta će kraj doneti", rekao je Baraljiu za Kosovo onlajn.

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Prištini Afrim Hoti za naš portal smatra da se podrška Tačiju i ostalima deli na dve grupe. Jedna kao vođama OVK, koja je potpuna, druga kao liderima u posleratnom periodu, koja je delimična.

"Jedna podrška je podrška ratnog vođe krajem 90-ih, za koju smatram da postoji puna i bezrezervna podrška, dok je druga podrška rukovodstvu posle rata, za koju smatram da su podeljenja mišljenja, posebno posle poslednjih izbora, nakon pada ratnog vođe, usled različitih mišljenja koja su bila velika i vidljiva", kaže Hoti.

Kada je reč o procesu suđenja, Tom Gaši smatra da će trajati najmanje pet godina.

"Već sada smo saznali da je Tužilaštvu dato više od dve i po godine, iako su u prethodnom postupku oni tražali da dovedu više od 300 svedoka, što bi bilo oko šest godina samo za Tužilaštvo. Suđenje će trajati najmanje pet godina, i mislim da neće doprineti boljitku. Jer ukoliko se odbaci optužnica, imaćemo oslobađajuću presudu, što smatramo pravičnim, ali to će značiti da ostale nacionalnosti neće verovati u to, Srbi neće verovati. Ukoliko imamo durgačiju presudu, ukoliko budu proglašeni krivim, Albanci neće verovati, i svi će to konstatovati da je od početka to politički sud, i političko suđenje, i da Kosovo nije imalo nikakvog razloga da sud formira", rekao je Gaši.

Da je suđenje bivšim liderima OVK veoma komplikovan i politički proces smatra i Afrim Hoti.

On kaže da postoje dva veoma važna pitanja koja utiču na sam proces suđenja.

"Prvo, već postoji odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koja potvrđuje odsustvo komandnog lanca OVK. A, ako je to slučaj, onda situacija postaje izuzetno teška za rešavanje odgovornosti prema komandnoj strukturi bivše OVK. I drugo, ako pođemo od principa individualne odgovornosti, onda ta odgovornost nikada neće biti dokazana protiv Tačija i drugih za zločine koje navodi Tužilaštvo u Hagu", objašnjava Hoti.

Mazlum Baraljiu, u kontekstu trajanja procesa u Hagu, kaže da je "zakasnela pravda zapravo nepravda".

"Ako čekate na pravdu, a nemate pravo da se branite sa slobode, onda to nije pravda za bilo koga. Međutim, to su politički sudovi, politički surogati koji su napravljeni kada nije bilo prave pravde, niti u Nirnbergu, niti u Tokiju, ili u drugim slučajevima, nažalost", zaključio je Baraljiu.