Teško do napretka u dijalogu dok Priština insistira na mitu da su samo Albanci žrtve

Brisel - dijalog - Vučić - Kurti
Izvor: Koha ditore

Zajednica srpskih opština, pitanje nestalih, poštovanje potpisanih sporazuma o slobodi kretanja, kao i primena sporazuma o pravosuđu, s obzirom na nedavnu potvrdu presude suda u Prištini Ivanu Todosijeviću, kako se očekuje, biće teme na kojima će u naredna dva dana insistirati srpska strana u okviru nove runde dijaloga u Briselu na nivou glavnih pregovarača. 

Delegaciju Beograda predvodiće Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, a Prištinsku Besnik Bisljimi, potpredsednik kosovske vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog.   

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Kosovo onlajn da ne očekuje napredak tokom razgovora u naredna dva dana, kao ni na sledećem sastanku koji treba da se održi na visokom nivou. 

"Mislim da će Albanci samo površinski da ublaže svoj nekooperativan stav, a da ga suštinski neće promeniti. Sa Kurtijem kao pregovaračem ni zapadna propaganda ne može albansku stranu više da stilizuje kao kooperativnu. Oni će samo prividno delovati da su spremniji za dijalog, a rezultata neće biti. To će tako biti na svim nivoima, i na nivou glavnih pregovarača, i na najvišem političkom nivou", kaže Anđelković. 

On smatra da se naročito po pitanju nestalih, pregovori neće pomeriti u pozitivnom smeru, jer ukoliko bi se pokazalo da nestalih ima na obe strane, kako kaže, srušio bi se mit da su žrtve samo Albanci.

"To njima ne odgovara, jer jedino što oni govore su laži o nekakvom genocidu i te laži bi pale u vodu ako bi se pričalo i o srpskim žrtvama", ukazuje Anđelković.

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da će se sastanak glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine održati sutra i prekosutra u Briselu i, prema njegovim rečima, dva dana tehničkih razgovora biće posvećena "trenutno otvorenim pitanjima i sledećim koracima u dijalogu". Kako je planirano, sutra će delegacije imati odvojene razgovore sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom, dok je u sredu na dnevnom redu trilateralni sastanak Beograd-Priština-EU. 

Do susreta glavnih pregovarača dolazi samo četiri dana pošto su kosovske vlasti zabranile Petkoviću da poseti Kosovo, a taj potez Prištine Petković je okrakterisao kao nešto što je "više od puke provokacije" jer je zabrana glavnom pregovaraču da uđe na prostor Kosova direktno u suprotnosti sa sporazumima o slobodi kretanja i o zvaničnim posetama.

U međuvremenu, od prethodne runde dijaloga, Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, po kojoj je poslanik kosovske skupštine iz Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava koje je dao o događajima u Račku, što je otvorilo i pitanje poštovanja briselskih dogovora o pravosuđu.

Petković je pre desetak dana izjavio da će na sledećoj rundi razgovora srpska delegacija insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština kao suštinskog dela Briselskog sporazuma i punoj implementaciji dela o pravosuđu koja se odnosi i na presudu Ivanu Todosijeviću. On je tada naveo da je srpska strana pokazala da je za dijalog, ali da ima crvene linije, jer, kako je istakao, niko ne može da ponižava srpski narod i gazi Briselski sporazum.

Kako je iz Brisela ranije najavljeno, posle razgovora na nivou glavnih pregovaraća, u septembru bi trebalo da se organizuje i novi sastanak na najvišem nivou. Prethodni, na kom su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurtiji, održan je 19. jula i on stvari nije pomerio sa mrtve tačke i završio se bez zajedničke izjave. 

Predsednik Vučić izjavio je posle tog sastanka da je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, ali da Priština o tome nije želela da razgovara, već su iznosili optužbe za genocid. Naveo je i da je Beograd dobio predloge EU sa kojima se u potpunosti saglasio, a reč je o tri tačke - da se inteziviraju zajednički napori na identifikaciji ostataka nestalih, da se obe strane uzdržavaju od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu i da se glavni pregovarači sastaju jednom mesečno, ali, kako je rekao, Albanci nisu hteli da prihvate ništa.

Na drugoj strani, Kurti je posle razgovora izjavio da je zahtevao da se potpiše Deklaracija o miru, za koju je naveo da je "izbalansirana", a da "srpska strana nije htela ni da je pogleda". Naveo je i da je njihova delegacija pročitala 11 tačaka koje predstavljaju 11 barijera koje Srbija nameće Kosovu u trgovini, ali da je Vučić i to odbio.

sami
06. Septembar 2021.
nista vise sa vama nikad mir uvek neprijateli tako ce biti
I ti insistiraj na svojoj istini oni mit a ti istinu
20. Septembar 2021.
Sami a ko to trazi nesto sa vama, niko. Vucicu ako oni zele da su samo siptari zrtve pa nisi valjda ni ti mutav na njegovih deset tvrdnji ti kazi petnaest svojih pa ce se umoriti a to da ti nama objasnjavas ne vodi rjesenju srba na Kosovu i Metohiji