Kurti pozvao žrtve seksualnog nasilja tokom rata da se prijave i ostvare prava

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobima, kosovski premijer Aljbin Kurti je u pratnji poslanika Vasfija Krasnićija i portparola vlade Rozafa Kelmendija obišao Vladinu komisiju za priznavanje i verifikaciju statusa žrtava seksualnog nasilja tokom sukoba na Kosovu, prenosi Reporteri.

„Ne možemo da zamislimo užas koji su iskusili ljudi koji su preživeli seksualno nasilje tokom rata, praćeno posleratnom represijom. Oni su i posle rata bili žrtve stigme i institucionalne neintervencije za suzbijanje ovog zločina počinjenog na Kosovu, ovog ratnog oružja koje je koristio okupator", rekao je Kurti.

Istakao je da kombinacija institucionalne odgovornosti i socijalne svesti može doneti željene rezultate za prevazilaženje izazova i ispunjenje mandata komisije, kao i za podsticanje prijava za ostvarivanje prava žrtava zagarantovanog zakonom.

Kurti je ponovio potrebu za stalnim pozivima da se žrtve radi dobijanja statusa prijave, ma gde da žive.

Sastanku su prisustvovali predsednica Vladine komisije Minire Begaj Balja, članovi komisije, predstavnici nevladinih organizacija ovlašćenih da pomažu u procesu prijave, direktorka Kosovskog centra za rehabilitaciju žrtava torture (KRCT) Feride Rušiti i direktor Medike iz Đakovice Mirljinda Sada, kao i članovi sekretarijata Vladine komisije.