Meštani Lapljeg Sela: Strahujemo od novih padavina, poplave su ovde česte zbog ljudskog nemara

Laplje selo - poplava
Izvor: Kosovo Online

Bilo je jezivo kada je voda počela da ulazi u kuće, bespomoćni, pokušavali smo da spasimo nameštaj, električne uređaje, hranu, stoku i živinu od nabujale vode, koja se slivala iz okolnih sela Ajvalije i Čaglavice, govore za Kosovo Onljan meštani Lapljeg Sela.

Tokom noći i u jutarnjim satima meštani Lapljeg Sela borili su se da im voda ne uđe u kuće. Veći deo dvorišta i seoskih domaćinstava je poplavljen.

"Jutros oko 5 časova brat od strica me je pozvao i uplašio sam se da se nešto loše desilo u familiji. Rekao mi ustani, plivamo u vodi. Kada sam ugledao to je bilo čudo neviđeno, voda je dolazila sa svih strana. Ja lično nemam štetu od poplave, ali je moj brat pretrpeo ogromne gubitke. Žito je poptopljeno, stoka je stradala, garaža je poplavljena i deo kuće. On je zaista u problemu i verujem da će mu neko pomoći da sanira štetu", rekao je meštanin Lapljeg Sela Dejan Petković.

I Ivan Đorić je, kako kaže, sam pokušavao da spasi svoju imovinu.

"Sada izbacujem vodu i da očistimo kuću. Tražio sam pomoć od policije zvao hitne služne, kazali su da će da pošalju nekog, međutim do sada niko nije došao. Čekam da se voda povuče koja uništila deo nameštaja i pod", kazao je Đorić

Stariji meštani Lapljeg Sela kažu da se poplave dešavaju isključivo zbog bahatosti ljudi.

"Ovo se često ponavlja. Uzrok nije loše vreme, uzrok je ljudski faktor. Kanali su zatrpani, kanalizaciona mreža je loša i voda nema gde da ode. Imamo dve reke koje ne mogu da prime tu vodu u svoja korita  i onda se ovo dešava", rekao je Stojan Živić.

Višednevne kiše uzrokovale poplave u svim mestima opštine Gračanice. Stanovnici strahuju i pribojavaju se novih padavina.

 

Ja
11. Januar 2021.
Strasne su poplave nisam verovala da ce takve poplave biti ali desilose !!!!!