Od početka godine na Kosovu ubijeno 17 žena

nasilje u porodici
Izvor: Reporteri

Prema podacima Kancelarije za informacije i odnose s javnošću Kosovske policije od početka 2020. godine ubijeno je 17 žena, dok su njih 56 bile izložene pokušaju ubistva, piše portal Reporteri.

Kako te internet novine saznaju, od ukupnog broja ubistava Kosovska policija osam kategoriše kao ubistva, a ostalih devet kao teška ubistva.

Region u kome je prijavljeno najviše ubistava je region Prištine sa ukupno pet ubistava, zatim slede četiri ubistva u regionu Prizrena i Uroševca, a po dva ubistva u regionu Peći i Gnjilana.

U pogledu pokušaja ubistava u 2020. godini, region Prištine prednjači, sa ukupno 25 prijavljenih ubistava, osam u regionu Peći, sedam u regionu Gnjilana, šest u regionu Uroševca, četiri u regionu Prizrena, četiri u regionu Severna Mitrovica i dve u regionu Đakovice, piše Reporteri.

U slučajevima porodičnog nasilja koji su se završili smrtnim ishodom, kazne koje su izrečene počiniocima nisu baš prihvatljive za kosovsko društvo.

Nedavno je odluka o smanjenju kazne Pjeteru Ndrecaju, čoveku koji je ubio suprugu Valjbonu Marku i njihovu maloletnu ćerku Kljaru Ndrecaj, izazvala brojne reakcije.

Ndrecaja je u novembru prošle godine sud u Đakovici osudio na 24 godine zatvora, ali mu je Apelacioni sud izrekao najvišu kaznu na Kosovu, doživotnu robiju.

Tada je Vrhovni sud odlučio da vrati slučaj na ponovno suđenje.

Ndrecaj je juče osuđen na 24 godine i 6 meseci zatvora.

Nebih Beriša je dobio još manju kaznu za ubistvo svoje supruge.

Osuđen je na 12 godina zatvora zbog ubistva Zejnepe Bitići, zbog čega je protestovala Mreža kosovskih žena, ispred Palate pravde, zahtevajući maksimalnu kaznu.

Ozbiljan slučaj pokušaja ubistva dogodio se pre nekoliko dana u opštini Srbica, gde je muškarac 11 puta nožem izbo svoju suprugu, nanoseći joj teške telesne povrede.

Njoj je prva pomoć pužena u bolnici u Srbici, odakl je prebačena u Regionalnu bolnicu u Mitrovici. Zbog komlikacija, upućena je na dalje lečenje u Univerzitetski klinički centar Kosova.

Usled zadobijenih rana koje joj je naneo suprug ona je operisana, ruke su joj stavljene u gips.

Njen suprug je uhapšen.