Rakić: Peticija NVO iz Đakovice direktan udar na proces povratka raseljenih

Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Peticija 11 nevladinih organizacija iz Đakovice kojom se zahteva ponovno proterivanje Dragice Gašić koja se u ovaj grad vratila pre 20 dana, direktan je udar na proces povratka, poručuje ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.

Rakić je istakao da je sada kristalno jasno zašto je Đakovica i dalje zabranjeni grad za povratak većeg broja raseljenih.

Prema navodima medija, peticija koju je potpisalo jedanaest nevladinih organizacija u ponedeljak će biti predata Vladi Kosova.

”Ovo nije način rešavanja problema iz prošlosti. Dragica Gašić se vratila u želji da nastavi život u gradu u kome je živela pre raseljenja 1999. godine i to joj se pravo ni na koji način ne sme uskratiti. Ovakve poruke, nama koji iskreno radimo na procesu povratka i želimo da negativan trend promenimo, ne samo da otežavaju posao koji radimo, već šalju jasnu poruku i svima onima koji o povratku razmišljaju na način da nisu dobrodošli i da i ako se na taj korak odluče, da će imati probleme”, rekao je ministar Rakić.

On je pozvao predstavnike međunarodnih organizacija i institucija da pomognu u rešavanju ovakvih problema jer je nedopustivo da se nekom zabranjuje osnovno pravo, a to je pravo na život u mestu gde je nekada živeo.