Za četiri porodice u Starom Gracku, sredstvima Kancelarije za KiM, iskopan bunar

Iskopavanje bunara
Izvor: Kosovo Online

Na zahtev porodica koje žive u stambenoj jedinici "Baraka" u Starom Gracku, koji tokom letnjeg perioda usled restrikcija vode i suše nemaju vodu i po nekoliko dana, Kancelarija za KiM je preko Privremenog organa opštine Lipljan obezbedila sredstva za kopanje bunara.

Predsednik PO opštine Lipljan Milan Joksimović kazao je da su tokom kopanja bunara pronašli vodu, i da će ona služiti za pranje, zalivanje, ali i da postoji mogućnost da se nakon ispitivanja koristi i za piće.

Stambena jedinica u Starom Gracku poznatija pod nazivom "Baraka" poseduje četiri stana od 60 kvadrata, u kojima žive tri srpske i jedan romska porodica. Ukupno 17 članova, među kojima ima i sedmoro dece.

Za meštane stambene jedinice u Starom Gracku najveći problem predstavljale su restrikcije vode tokom letnje perioda, kada vode nije bilo od dva do tri dana.

"Zahtev meštana za iskopavanje bunara dobili smo pren nešto više od mesec dana, i odmah smo krenuli sa realizacijom. Voda je pronađena. Sredstva za kopanje bunara obezbedila Kancelarija za KiM.  Započeli smo iskopavanje bunara čiju će vodu meštani koristiti za tehničku upotrebu pre svega, za pranje, kupanje, zalivanje bašti, a postoji mogućnost da nakon ispitivanja ta voda postane upotrebljava i za piće", kazao je predsednik PO Opštine Lipljan Milan Joksimović.

Joksimović je dodao da su svih dana na terenu i da pomažu meštanima u prevazilažnju problema.

"Moram reći da smo stalno na terenu u Starom Gracku. Ove godine podelićemo i poljoprivredne mašine meštanima, obezbedili smo i sredstva za finansiranje fudbalskog kluba koji je prešao i višu ligu, tako da sve što je u našoj moći radimo kako bi meštani prevazišli probleme i opstali u ovom selu", kazao je Joksimović.
 
Stanari naselja u Starom Gracku nisu krili zadovoljstvo što će sledeće godine tokom letnjeg perioda imati dovoljno vode. A neki od njih će kako su kazali podići plastenike.

"U ovom stanu smo skoro mesec dana. Moram reći da je pritisak vode dosta slab, pa će voda iz bunara značiti svakako za moju porodicu, kako za održavanje lične higijene, tako i za baštu", kazala je Sonja Stolić.

Dejan Stolić sa svojom četvročlanom porodicom je kazao je da ovo nije prva pomoć koju je obezbedila Kancelarija za KiM preko Privremenog organa Opštine Lipljan.

"Voda će nam značiti mnogo, tokom leta radiću u plasteniku. Svakako ovo nije prva pomoć, nedavno smo dobili pomoć od Privremenog organa kako bismo opremili stan. Svaka pomoć nam znači, da ostanemo i opstanemo ovde u Starom Gracku", rekao je Dejan.

Predstavnik Starog Gracka Zoran Ćirković napomenuo je da su tokom letnjih meseci restrikcije vode redovne u njihovom selu, ali da su najugroženiji žitelji  stambene jedinice "Baraka" jer ne poseduju bunar.

"Veći deo sela ima gradsku vodu, dok ostali imaju bunare. Tokom leta je slabiji pritisak, pa se ljudi snalaze. Svakako ovaj bunar i voda u njemu znači život za meštane ove stambene jedinice", dodao je Ćirković.

U Starom Gracku nekada je živelo oko 500 Srba, danas ih je ostalo oko 150.