Centralna banka Kosova: Od početka godine identifikovane 943 falsifikovane novčanice 

Zaplenjen falsifikovani novac
Izvor: Reporteri

Prema podacima Kosovske agencija za forenziku, više od 40.000 evra je vrednost falsifikovanog novca koji je pušten u opticaj na kosovskom tržištu 2020. godine, prenosi RTK.

Od početka 2021. godine prema podacima Centralne banke Kosova, identifikovano je više od 943 novčanice i 2.671 falsifikovanog kovanog novca, navodi se u izveštaju Kosovske agencije za forenziku.

Većinu tih novčanica i kovanica zaplenile su finansijske institucije tokom redovnih aktivnosti i povukle iz prometa.

Tokom 2019. i 2020. godine, prema podacima CBK, došlo je do smanjenja broja falsifikovanih novčanica, ali je u poslednje dve godine došlo do povećanja falsifikovanih kovanica.

Za razliku od prethodnih godina kada je najviše falsifikovanih novčanica bilo apoena od 50 i 100 evra, 2020. godine je najviše falsifikovanih novčanica bilo u apoenima od 5 evra.

Najviše falsifikovanih moneta u apoenima od 2 evra, kovanog novca bilo je 2020. i prethodne godine.

Za 2021. CBK još nije dobila podatke od Kosovske agencije za forenziku.

Za Radio Slobodna Evropa iz CBK do objavljivanja ovog teksta, nema odgovora o falsifikovanom novcu za ovu godinu. 

Kazna do 10 godina zatvora

Falsifikovanje novca je krivično delo i sankcioniše se prema članu 296. Krivičnog zakona Kosova. Svako ko falsifikuje novac i pušta u promet, čini krivično delo koje se kažnjava zatvorom u trajanju od jedne do 10 godina. 

Prema podacima Kosovske policije, koji su poslati Radio Slobodna Evropa, za krivično delo ‘falsifikovanje novca’, 2020. godine registrovano je 498 slučajeva, a u prvih šest meseci ove godine identifikovano 508 slučajeva, što ukazuje na porast tog krivičnog dela.