Antonijević: Srbi na Kosovu kao u logoru, zato je "Dara iz Jasenovca“ krenula iz Gračanice

Predrag Gaga Antonijević
Izvor: RTS

Premijera filma "Dara iz Jasenovca“, srpskog kandidata za Oskara i Zlatni globus, održana je u Gračanici, što je donekle mnoge iznenadilo, ali poznati srpski reditelj Predrag Gaga Atonijević za Kosovo Onlajn objašnjava zašto je upravo odabrano da filmski život njegovog ostvarenja krene sa Kosova. 

"Kako bih rekao, Srbe sada na Kosovu stavljaju u logor i tako ih tretiraju, što nije lepa asocijacija, nego tužna. Međutim, život mora da ide dalje, izguraćemo sve te stvari, a upravo "Dara iz Jasenovca“ daje nadu na kraju, jer je to film ne o tome kako su nas ubijali, nego kako smo preživeli i simboličan je razlog zašto smo krenuli sa Kosovom“, navodi Gaga Antonijević, koji se trenutno nalazi u Los Anđelesu.

Planirate li u budućnosti da snimite film o stradanju Srba na Kosovu?

Imam i to u planu. Da snimim film o tome šta se dešava Srbima na Kosovu, videćemo, čovek bira, Bog odlučuje. Radim dosta toga, serija i filmova.  Tokom proteklih godina sam radio velike i bolne teme, Prvi svetski rat, sada Drugi svetski rat, film Spasitelj koji se bavio ratom u bivšoj Jugoslaviji, i sada imam nameru da se dotaknem i Kosova. U toj sam fazi života, imam 60 godina, i želim da se bavim najbolnijim tačkama našoj istoriji, ako mi Bog bude dao i da snimim.

Koliko je bitno što je "Dara iz Jasenovca“ i u konkurenciji za Zlatni globus?

To je velika stvar, jer u principu nemamo pristup Zlatnom globusu jer to zahteva prikazivanja filma u SAD, odnosno američkog distributera. Na prste ruke se mogu nabrojati naši filmovi koji su doživeli američko prikazivanje, jer američki distributeri vrlo pažljivo biraju šta će da uzmu. Plan je da startuje u bioskopima 5. februara, a zbog cele situacije oko pandemije, plan je da se za početak ide u većim gradovima u manjem broju sala i da se potom širi.

Kako procenjujete šanse vašeg ostvarenja u trci za prestižnim nagradama?

Biće teško, ali ima uvek šanse. U konkurenciji za Oskara ima preko 90 filmova, za Zlatni globus će biti manje, ali tu ideš protiv američkih ostvarenja. Što kažu Bog odlučuje, ali ne bi američki ditributeri uzeli "Daru iz Jasenovca", a da ne misle da je izuzetno snažan i da će ga američka publika razumeti i reagovati na njega.

Xhevdet
03. Decembar 2020.
Shta zasluzhujete vi serbi to nije nishta viste zgivotinja vama treba staviti u zeoloshkom vrtu
mark
03. Decembar 2020.
pa serbi na kosovo imaju prave kao niko narod na sveta 40000 serba na kosovo imaju prava vise od 2 miliona albanci imate 10 poslanika samo za 9000 vote nigde nema ovako kao na kosovo imate opstine i sa 500 sto pripadnika ni selo nije a ovde bude opstina imate serbski jezik na celu kosovo i gde nema serba sva sta imate pa to mnogo tolerisemo na serbiju albanci nemaju nista prava i ako su 120000 na presevo i na sangjak 30000 albanci hocete da asimilirate ne pricate bezveze jos malo i to nece biti kad dajemo prst hocete celu ruke
Rade
04. Decembar 2020.
Tibi hteo dati tamo pravimo drustvo Ali mi necemo.
Zoran Vukodavvlkevic
04. Decembar 2020.
Siptari se mnogo kuraze zato Serbio ukosovo ispataju .Srpska vlada more da ucini ono sto government usvakoj zemlji radio protiv alkajda neprijatelja da oh srede dukelo jedna.
sstefan
04. Decembar 2020.
aj mali šuti tamo i porkij se ušima još ti ni gugl translejt nije preveo kako dolikuje.
Dane
04. Decembar 2020.
Kako srbi na kosovu žive kao u logoru kad je Srbija najjaču regionu i predsednika koji se brine za sve Srbe i da će drža srbija da ih zaštiti.
Miodrag iz Peći
04. Decembar 2020.
Najveći uspeh bi postigao ako bi napravio film o streljanim dečacuma u pećkom kafiću "Panda". Ni dvadeset dve godine nije rasvetljena tajna neuspelog srpskog pokušaja isceniranja "Markala" ili ili kasnije"Račka"... Ni Vučićevo priznanje da je to ujudurma naše "Službe" nije pomoglo ništa da se rasvetli zločin i unelo konfuziju kod roditelja i rođaka streljane dece.
Paparaco
04. Decembar 2020.
Netreba ti niko dati neke prava t
Ako ti neko nešto da to znači duguješ i isto može ti to oduzeti čovek treba imati svoja prava i obaveze to su dvij stvari koji idu zajedno ne može imati prava ane odgovornosti to je ako ne preuzeš odgovornosti onda automatski nemaš prava
Paparaco
04. Decembar 2020.
Netreba ti niko dati neke prava t
Ako ti neko nešto da to znači duguješ i isto može ti to oduzeti čovek treba imati svoja prava i obaveze to su dvij stvari koji idu zajedno ne može imati prava ane odgovornosti to je ako ne preuzeš odgovornosti onda automatski nemaš prava
Paparaco
04. Decembar 2020.
Za komšije srbe Prava u pravodu znači preuzeti odgovornosti -to je u isto DEMOKRATIJA.
Paparaco
04. Decembar 2020.
Za komšije pa naučite več jednom da normalno mislite sve neko vas mrzi- preti -nepoštuje išto još ITKD. Pa jel iko razmislio što vas čitvi svet mrzi?.
Jagodinac
04. Decembar 2020.
Jadni paparaco, a ko to vas voli???
Srbi vole dobre Albance a ne ZLE
04. Decembar 2020.
Srpski narod voli dobre Albance Šiptari koji vole ljude a ne NOVAC i Ubijanje
Paparaco
05. Decembar 2020.
Nema loših ludi problem je što serbe netko mosovno Manipulira. I srbija pripada Europi pa trebalo bi da se i tako ponaša.odbacujem prekse dominacije sile pretnje zastašivanje.itd. sloboda je "universum"
Paparaco
05. Decembar 2020.
JAGODINAC Suština je da te ko
poštuje a poštuje nas čitavi Slobodan-Demokratski zapadni SVIJET. Ja vjerujem da to ti razumješ.