Barbero: Vojska Kosova i Kfor mogu da koegzistiraju u budućnosti, Putin će nastaviti rat u Ukrajini

General Barbero
Izvor: Klix.ba

Nažalost, rat u Ukrajini će se nastaviti. Putin zaista nema drugog izbora, ne može da prihvati poraz i opstane na vlasti, tako da nema alternativu nego da nastavi rat. Ne treba zaboraviti da rat ekonomski direktno utiče na stabilnost Zapadnog Balkana, kaže u intervjuu za Kosovo onlajn američki general-pukovnik u penziji Majkl D. Barbero.

General Barbero smatra da će Rusija ponovo pokušati da preuzme "ofanzivu".

"To će uraditi na nekoliko načina. Prvo, Rusija je nedavno objavila da je završena delimična mobilizacija novih 300.000 vojnika, koja je naređena krajem septembra. Ruski vojni vrh saopštio je da je od ovih novih 300.000 ljudi, 82.000 vojnika već raspoređeno na front. Dakle, Putin će nastaviti da jača snage u Ukrajini i nastaviće taktičke ofanzivne operacije da ojača okupiranu teritoriju i da preokrene nedavne uspehe ukrajinskih snaga. Druga ofanzivna strategija koju je Putin primenio je napad na ukrajinsku infrastrukturu, posebno vodovod i elektroenergetski sistem, kako bi oslabio ukrajinski moral i volju za borbu podvrgavajući stanovništvo hladnoj, oštroj zimi bez struje i toplote. Rusija je nedavno koristila iranske bespilotne letelice i drugu municiju za gađanje kritične infrastrukture i očekujem da će se ovi ciljani udari nastaviti. Takođe verujem da Putin računa na to da će podrška Zapada Ukrajini oslabiti tokom vremena kako se rat odugovlači kroz zimu, a Evropa oseća bol zbog povećanih troškova energije i moguće recesije. Dakle, on pokušava da postavi uslove - na prvim linijama fronta, sa moralom stanovništva Ukrajine i u zapadnoj Evropi - koji su najpovoljniji za Rusiju pre zime.

Kako rat u Ukrajini utiče na stabilnost Zapadnog Balkana?

On direktno utiče na stabilnost Zapadnog Balkana zbog efekata ekonomskih teškoća koje rat izaziva u zapadnoj Evropi, posebno u Nemačkoj. Svi znaci ukazuju da će nemačka privreda ući u recesiju, što će izazvati slična usporavanja u ekonomijama Balkana. Nemačka je najveći trgovinski partner Balkana, tako da će izvoz sa Balkana u Nemačku usporiti kako nemačka ekonomija bude usporavala. Dakle, u ekonomskom smislu će trpeti stabilnost Balkana.

Prema planu, KBS bi trebalo da bude potpuno transformisana u Vojsku Kosova do 2028. Da li mogu postojati snage KFOR-a i Vojska Kosova u isto vreme i da li je realno očekivati da će Vojsci Kosova i dalje biti potrebna dozvola komandanta Kfora da krene na sever Kosova, kao što je sada slučaj?

Apsolutno, obe snage bi mogle da koegzistiraju na Kosovu u budućnosti, i verujem da bi bilo u interesu Kosova da pozdravi snage slične Kforu u budućnosti kako bi se unapredila dugoročna stabilnost na Kosovu i na Balkanu. Specifičnosti ovlašćenja budućeg prisustva NATO-a i slobode delovanja kosovske vojske bile bi precizirane u formalnom sporazumu. Sporazum će definisati odnos komandovanja i upravljanja, kako dve snage deluju zajedno, zajedno sa svim ostalim odredbama. Ali, potrebno je vreme da se pregovara i finalizuje ova vrsta sporazuma, 2028. godina nije tako daleko, tako da treba formirati vremenski okvir za razgovore.

Pre nekoliko meseci ste rekli da očekujete da će ovaj rat potrajati. Da li i dalje verujete u to i da li treba očekivati da će rat u Ukrajini trajati godinama i kako će se rat završiti?

Da, nažalost, očekujem da će se rat nastaviti. Putin zaista nema drugog izbora, ne može da prihvati poraz i opstane na vlasti, tako da nema alternativu nego da nastavi rat. Putin će nastaviti da baca na bojno polje loše obučene i neadekvatno opremljene snage. Ukrajina je više puta ponavljala da neće stati dok ne povrati svu teritoriju koju je Rusija izgubila. Ukrajinci su dosledno pokazivali neverovatnu snagu volje i odlučnosti. Međutim, gvozdena volja mora biti uparena sa modernim ofanzivnim oružjem, poput tenkova, da bi bila taktički odlučujuća. I, u stvarnosti, sa nedovoljnim oklopnim snagama na raspolaganju, Ukrajina će biti pod teškim pritiskom da napravi bilo kakav značajan taktički napredak u kratkom roku. Dakle, rat će se ukočiti, nijedna strana nema dovoljno taktičke snage da bude odlučna i nijedna nije voljna da pregovara. Rat će se nastaviti u doglednoj budućnosti.

Mnogo se pričalo o upotrebi nuklearnog oružja, optužbama Moskve da Ukrajina ima „prljave bombe“. Koliko je realna opasnost od upotrebe nuklearnog oružja?

Ne verujem da smo u toj tački da će Putin posegnuti za nuklearnim oružjem. Kao što sam rekao, kratkoročno će pokušati da iskoristi ofanzivne akcije da preokrene taktičke neuspehe na bojnom polju. I kao što je pokazao, on će pojačati asimetrične napade na ukrajinsku infrastrukturu, u nadi da ova strategija može biti odlučujuća u slamanju volje Ukrajine za borbom. Iako ne verujem da smo na mestu da Rusija koristi nuklearno oružje, nema greške, opasnost je stvarna. Ako se suoči sa strateškim neuspehom, mogao bi da pribegne upotrebi hemijskog ili taktičkog nuklearnog oružja.