Bećirović: Priština se ništa ne pita, u Vašingtonu dogovor Srbije i SAD     

Zijad Bećirović
Izvor: Facebook

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), očekuje da će se srpska delegacija predvođena predsednikom Vučićem u američkoj prestonici naći pred pritiscima, u okviru razgovora o Kosovu.

"Moguće je da to budu međusobno priznanje ili određeni modaliteti koji nikome ne bi odgovarali. Moramo znati da Dejtonski sporazum nikada nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ipak je važeći, dok u ovom slučaju delegacije moraju izaći u javnost s predlozima, što bi možda uključivalo i naknadno usvajanje u parlamentima. Delegacije nemaju autorizaciju da menjaju postojeća ustavna rešenja", kaže Bećirović za Kosovo Onlajn.  

Hoće li u Beloj kući politička pitanja nadjačati ekonomska?  

Sve su to gotovo ista pitanja. Nadjačaće želja sadašnje američke administracije da pre američkih izbora pokuša da barem delimično reši trenutnu situaciju, odnosno da postigne vidljiv napredak koji se može prikazati kao uspeh Donalda Trampa.  

Koliko je realno postizanje dogovora pre američkih izbora 3. novembra?  

Sve zavisi od aktivnosti nakon 4. septembra. Možda će se sprovesti i referendum. U stvari, za Srbiju je ovo ponuda "uzmi ili ostavi“. Aprilski paket ustavnih promena u BiH propao je 2006. i od tada se politika SAD usmerila na druge geopolitičke fokuse. SAD će uvek tretirati teritoriju Kosova kao svoju i ovo je faktički sporazum Srbije sa SAD.  

Može li se u Vašingtonu potegnuti i tema Dečana kako bi se zaštitio taj manastir?  

Sve se može otvoriti, tako da javnost treba da se pripremi. Mislim da je u jednoj opciji predloženo i rešenje za manastire, uključujući i Dečane.

Da li je politička garnitura u Prištini razjedinjena pred put u Vašington?  

Kosovska strana se skoro ništa ne pita. Znači, ovo je sporazum između SAD i Srbije.  

Balkanac
30. Avgust 2020.
Ovde se niti Srbija niti Kosovo pita. Kada se dve strane ne nadju resenje. Onda Sud - ja (Amerika) odluci - naredi.
Bole zemunac
02. Septembar 2020.
Da to je moglo 90 tih, sada su neka druga vremena 👍