Bejer: Nemačka neće promeniti stav po pitanju granica, ta ideja je opasna za region

Peter Bejer
Izvor: GazzetaExpress

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i član nemačkog Bundestaga iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Peter Bejer rekao je u ekskluzivnom intervjuu za list Gazeta Ekspres, da ne treba zadirati u granice između Srbije i Kosova i da je stav Nemačke po pitanju promene granica nepromenjen.

Jedini zadatak za pregovaračkim stolom između Srbije i Kosova ostaje sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum za obe strane, rekao je nemački poslanik i dodao da bi Nemačka u koordinaciji sa evropskim partnerima trebalo da igra ključnu ulogu u procesu dijaloga.

Kako komentarišete stav visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Đuzepa Borelja koji je izrekao u intervjuu pre dva dana, da nije protiv promene granice između Srbije i Kosova ako se obe strane slože sa tim?

Nisam upoznat sa intervjuom gospodina Borelja. U bilo kojoj situaciji, naš stav ostaje nepromenjen. Ne dirati granice između Srbije i Kosova. Niko ne bi trebalo da živi u iluziji da Nemačka po ovom pitanju može da promeni promeni svoj stav. To se neće dogoditi. Jasno je da je javno iznošenje takve ideje suprotno interesima mira i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana. Takođe nije korisno povremeno izbacivati stare ili nove ideje u javnu raspravu. Fokusiranje na proces normalizacije u svrhu pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma ostaje zadatak za stolom.

Da li smatrate da Nemačka treba da igra ključnu ulogu u posredovanju u dijalogu između Srbije i Kosova?

Kao i ranije, Nemačka ostaje posvećena procesu pridruživanja EU Zapadnog  Balkana uopšte i normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Slažem se da bi Nemačka, uvek u uskoj koordinaciji sa evropskim partnerima, trebalo da preuzme vodeću ulogu u dijalogu.

Kako vidite ulogu specijalnog izaslanika predsednika Donalda Trampa Ričarda Grenela u dijalogu između Srbije i Kosova, iz ugla vaše funkcije, koordinatora prekoatlantske saradnje u Vladi Nemačke?

Sjedinjene Države su bliski i prijateljski saveznici Nemačke i Kosova. I Nemačka i Sjedinjene Države pripadaju zemljama koje su među prvima priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. Česta je razmena iskustava, ideja i političkih pristupa između SAD i Nemačke u vezi sa zapadnim Balkanom. Sjedinjene Države svakako razumeju da je integracija i prihvatanje zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju od presudnog značaja i istinsko evropsko pitanje. Samo Evropska unija može pomoći u prevazilaženju političkih i istorijskih izazova i otvoriti put za članstvo u Evropskoj uniji.

Pre dva dana, kao izvestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, pozvali ste političke lidere na Kosovu na političku odgovornost i poštovanje reda i zakona, nakon što je Ustavni sud suspendovao dekret predsednika Kosova do 29. maja za novog mandatara. Da li mislite da će Kosovo prevazići ovaj institucionalni zastoj i biti spremno za početak dijaloga sa Srbijom?

Trenutna politička i ustavna kriza na Kosovu dolazi u vreme kada je svet teško pogodila globalna pandemija, što je rezultiralo velikim teškoćama za građane male, siromašne, ali ponosne zemlje. I dalje sam uveren da će politički akteri razumeti signale i biti vođeni razumom i odgovornošću. Na ulicama ili u parlamentu ne bi trebalo da bude nereda, kao što je ranije bilo. Ljudi imaju problema i potrebna im je perspektiva za izlaz iz tri krize, kojima će upravljati oni na vodećim pozicijama u zemlji.

Juče je održan Zagrebački samit za zapadni Balkan, a jedno od pitanja sa kojima se građani Kosova i dalje suočavaju je pitanje vizna liberalizacija. Mislite li da Evropska unija treba konačno da pristane da da zeleno svetlo Kosovu i ukine vizni režim?

Vizna liberalizacija kasni. Sramno je što Evropska unija nije postupila u tom kontekstu. Ne može biti dodatnog opravdanja od strane određenih država članica EU što ne želimo u potpunosti da pokažemo svoju kredibilnost. Ali, takođe znam da postoji mnogo dobre volje da se konačno omogući slobodno kretanje građanima Kosova.

Graditelj
07. Maj 2020.
Ne, Nemacka ce promeniti stav jer se o svemu pita Grenel, a ne Merkelova.