Ben Meir: Bajdenov pristup Balkanu ne bi bio mnogo drugačiji od Trampovog

Alon Ben Meir
Izvor: http://alonben-meir.com

Američki stručnjak za Balkan Alon Ben Meir u intervjuu za Kosovo Onlajn priznaje da priželjkuje pobedu Džoa Bajdena na izborima, ali i napominje da se politika SAD prema Balkanu u tom slučaju neće drastično promeniti u odnosu na pristup koji je imao Donald Tramp.

"Teško je predvideti ko će pobediti na izborima. Međutim, ankete različitih vesti i univerziteta ukazuju na to da je Bajden u prednosti i da će najverovatnije on biti sledeći predsednik, čemu se lično nadam", navodi Ben Meir.

Kakva će biti američka politika prema Balkanu ako Bajden pobedi?

Američka politika prema Balkanu Bajdenove administracije u suštini se neće mnogo razlikovati od Trampove politike. I republikanci i demokrate žele da vide kraj sukoba između Kosova i Srbije i želeli bi da se balkanske države na kraju integrišu u EU. Mislim da bi Bajden možda mogao biti aktivniji u tom pogledu, posebno zato što se žestoko protivi Putinovom mešanju u situaciju na Balkanu i sigurno će podstaći EU da ubrza integraciju balkanskih država.       

Šta očekujete od dijaloga Kosova i Srbije, da li će konačni sporazum biti postignut u narednim mesecima ili smo daleko od toga?

Ne očekujem da pregovori Kosova i Srbije urode značajnim plodom ukoliko se Srbija unapred ne obaveže na dve stvari - da okonča kampanju za navođenje drugih zemalja da povuku priznanje Kosova i da se načelno složi da konačni ishod pregovora bude priznavanje Kosova kao nezavisne države, kao i da pregovarački proces treba da bude uokviren na način koji će omogućiti postizanje tog krajnjeg cilja.

Da li su srpska i albanska zajednica u SAD podeljene u vezi sa američkim izborima?

Većina američkih građana je podeljena, Tramp je jednostavno produbio tu podelu, a stvarnost je da Srbi i Albanci nisu izuzetak - ima onih koji podržavaju Bajdena i onih koji još podržavaju Trampa.

Tokom prethodnih meseci mnogo se govorilo tome da Tramp neće priznati glasove koji pristignu poštom. Koliko u tome ima istine i šta će se dogoditi ako glasovi pristigli poštom zaista ne budu priznati?

Tramp već neko vreme govori da neće prihvatiti rezultate izbora ukoliko ne pobedi. Nije tačno da je glasanje poštom pogrešno, posebno kada on sam i svi njegovi članovi kabineta glasaju poštom. Ono na šta smo se usredsredili jeste ubedljivost Bajdenove pobede. Ako bude bila ubedljiva, Tramp neće moći mnogo da učini po tom pitanju i moraće da prizna rezultate. Ali ako Bajden pobedi sa malom razlikom, Tramp će pokušati da ospori rezultate izbora, odnosno da blokira brojanje glasačkih listića, što bi u stvari moglo stvoriti haotičnu situaciju. Svakako se može očekivati određeni nivo previranja nakon izbora.

Nedavno ste kritikovali kosovske vlasti zbog korupcije. Da li je to najveći problem na Balkanu?

Korupcija na Balkanu i dalje predstavlja glavni problem, koji treba rešavati na sistematičniji i neposredniji način. Rukovodstva svih balkanskih država moraju da shvate da će njihovo delovanje ili nečinjenje u borbi protiv korupcije dramatično uticati na integraciju u EU. Kao što sam rekao, to nije lak zadatak, jer su neki od onih koji su korumpirani povezani s vladama i mnogim privatnim institucijama i sigurno će trebati vremena da se problem korupcije postepeno ublaži, pod uslovom da postoji volja za to.