Bljakaj: Optužnica protiv Tačija očekivana, Hoti nema iskustva za pregovore sa Srbijom

Bekim Bljakaj
Izvor: Kosovo Online

Direktor Fonda za humatirano pravo u Prištini Bekim Bljakaj izjavio je za Kosovo Onlajn da nije iznenađen optužnicom Specijalnog tužilaštva za ratne zločine protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija i da je veoma važno da se o svim zločinima sazna istina na sudu.

Mnogi  su iznenađeni optužnicama protiv Tačija i Veseljija. Da li ste ih očekivali?

Mene nije iznenadila vest da su Tači i Veselji na optužnici. Otkako je objavljen izveštaj Saveta Evrope, spomenuta su imena obojice, a najviše Hašima Tačija. Ne bi imalo smisla da se oni ne nađu na optužnicama, ali trenutak kada je optužnica objavljena stvara različita tumačenja i komentare da li je politički potez ili nije.

 Da li će podizanjem optužnica pravda biti zadovoljena?

Vrlo je bitno sa stanovišta žrtava da se o svakom zločinu sazna istina preko suda. Nadam se da će žrtve postići pravdu pred ovim većima, ali se plašim da će većina njih ostati bez pravde. Mi smo kao Fond za humanitarno pravo potencirali više puta da nema progresa u tim procesima za ratne zločine jer ne postoji saradnja između tužilaštva Kosova i Srbije. Pošto ne postoji saradnja pruža se prostor da se počinioci ne kazne na oba strane. Verujem da ima kapaciteta i u Srbiji i na Kosovu da se radi na procesuiranju ratnih zločina, ali zbog toga što nema saradnje to teško ide. Više od pet godina u Srbiji nema novog predmeta za zločine na Kosovu i to pokazuje da ne postoji volja. Sa druge strane i od suđenja na Kosovu srpska zajednica i ostale zajednice nisu videle pravdu.

Da li očekujete nastavak dijaloga Beograda i Prištine?

Na Kosovu je u potpunosti drugačija situacije od one u Srbiji, gde je Vučić potvrđen kao lider, može da donese sve odluke i ima iskustva u pregovorima. Na Kosovu je druga situacija, stvorena je slaba vlada i pitanje je koliko dugo će opstati. Premijer Hoti je ozbiljan političar, ali nema iskustva u pregovorima i dovoljno kapaciteta da odmah nastavi dijalog sa Srbijom.

humanitarno pravo
01. Jul 2020.
na kosovu ne postoji gradjanska inicijativa ni gradjanstvo. dokaz je ovaj gospodin iz fonda za humanitarno pravo koji se bavi kapacitetima pregovaraca a ne onim sta mu pise u statutu. a u statutu mu garant ne pise da se brine o drzavnim i politickim statusima drzave. ..zna se sta je humanitarno pravo.