Bondarenko: Beograd i Priština bi mogli da potraže rešenje kosovskog problema u Kazanju

Oleg Bondarenko
Izvor: YuTube

Ako neke zemlje imaju svoje predloge za rešavanje kosovskog pitanja, smatram da o tome i Rusija treba da diskutuje. Moskva, nažalost, ne traži svoj autorski predlog za to pitanje, a ima izuzetno iskustvo sa multinacionalnim životom, navodi ruski politikolog Oleg Bondarenko, prenose Novosti.

"Ima puno ruskih regiona u kojima su pola stanovništva muslimani, pola hrišćani. Na primer na severnom Kavkazu, Baškiriji ili u Tatarstanu. Govorim o više od sto godina mirnog multinacionalnog i multireligijskog života. Zašto predstavnici srpskih i kosovskih vlasti, na primer, ne bi došli u Kazanj koji je jedna od islamskih prestonica u Rusiji i tamo pokušali da reše kosovsko pitanje?", pita se Bondarenko, jedan od autora tekstova u zborniku "Zapisi Balkanista" u izdanju "Službenog glasnika", koji će biti predstavljen danas u Skupštini grada Beograda.

Više puta smo od ruskih zvaničnika čuli da bi oni bili spremni da se uključe u dijalog Beograda i Prištine, ukoliko ih Srbija pozove. Možda je čekanje na taj poziv razlog za manjak ruske inicijative o kojoj govorite?

Naravno da to zavisi od pozicije Srbije. Ali, kada je američki predsednik Donald Tramp krenuo u svoju kosovsku inicijativu to je bilo bez traženja prethodne saglasnosti Beograda. Isto tako i Brisel ima svoju politiku prema Kosovu, zbog čega smatram da i Moskva mora da je ima. Do septembra ima puno vremena, ali ako tada dođe do pregovora o Kosovu u Parizu o kojima se već govori, dobro bi bilo da tamo bude predstavljena i Rusija.

Moskva smatra da Rezolucija 1244 treba da bude osnov razgovora, dok ovaj dokument u Prištini smatraju "prevaziđenim"...

Rezolucija 1244 je bitna za Rusiju i to su nekoliko puta rekli i ministar Lavrov i predsednik Putin. Od nje treba krenuti, postići dogovor, pa tek onda ići na novu rezoluciju koju će usvojiti Savet bezbednosti. Kosovsko pitanje je danas pitanje svetskog poretka. Kada se, recimo, Španiji uputi poziv iz Brisela da prizna Kosovo, odgovor Madrida je da to nije moguće jer Španija ima "svoje Kosovo" koje se zove Katalonija. Slično je i u drugim zemljama koje imaju sepratističke zahteve sa svojih teritorija. Ako je separatizam moguć za Kosovo biće i za druge.

Kako gledate na analize da Rusiji odgovara da se ne reši kosovsko pitanje jer dok god je na na snazi "status kvo" ona tako zadržava uticaj na Beograd?

To mogu da govore samo srpski neprijatelji. To nije istina. Predsednik Vladimir Putin je rekao da će svako rešenje koje bude u saglasnosti sa interesima Srbije biti odlično i za Moskvu.