Bondarenko: Od Kurtija očekujem nove provokacije, Vučić je u pravu za pritiske koji slede

Oleg Bondarenko
Izvor: Printscreen

Direktor ruskog Fonda progresivne politike Oleg Bondarenko u intervjuu za Kosovo Onlajn kaže da je predsednik Vučić u pravu kada govori da će se „pritisci na Srbiju povećavati kako bi priznala Kosovo“, i ocenjuje da će sa pregovaračem kao što je Kurti biti jako teško da se postigne bilo kakav dogovor.

Bondarenko ne veruje da će do rešenja doći do kraja ove godine.

- Nisam siguran u to. Ne treba zaboraviti i da idu izbori u Srbiji, pa onda predsednički izbori u SAD, za Vašington pitanje Kosova neće biti previše bitno. Mislim da je realnije očekivati da će se do nekog rešenja doći za godinu do dve.

Kada će doći do nastavka dijaloga?

- Kada se ukinu takse, ne može pre toga. Treba pogledati kakva će biti situacija nakon 15. marta zato što smo videli šta je Aljbin Kurti rekao o nekim obavezama Srbije u kontekstu ukidanja taksi. Verujem da će Kurti napraviti neku provokaciju i iako ima određenih pritisaka Zapadnih zemalja na njega, s takvim pregovaračem kao što je Kurti neće biti moguće ostvariti pomak u dijalogu.

Hoće li se Srbija naći pod američkim sankcijama zbog „Pancira“, kao što neki priželjkuju?

- Naravno da neće, ne vidim razlog za to. Srbija je nezavisna zemlja i ima puno pravo da se dogovara sa drugim zemljama, u ovom slučaju sa Rusijom, o nabavci oružja. Ne vidim šta je tu sporno.

Hoće li Rusija podržati dogovor između Beograda i Prištine ukoliko do njega dođe?

- Rusija će podržati dogovor, a u ovom trenutku Moskva vidi Kosovo i Metohiju kao sastavni deo Srbije, u skladu sa Rezolucijom UN 1244, koja bi trebalo da ostane na snazi do donošenja neke nove rezolucije u Ujedinjenim nacijama.